ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ- Πυρά στο ΥΠΕΝ

14:37 - 13 Μαρ 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ- Πυρά στο ΥΠΕΝ
Πυρά στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και βολές για υποστελέχωση της ΡΑΕ εξαπέλυσαν οι εργαζόμενοι της Αρχής, ζητώντας προσλήψεις και βελτίωση των αμοιβών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα (13/3) ανήγγειλαν κινητοποιήσεις με στόχο την ενίσχυση της Αρχής.
 
Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο οι αρμοδιότητες της Αρχής επεκτείνονται στους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των εργαζομένων τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ότι το προσωπικό δεν αντιτίθεται στην ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων, κάτι που αποτελεί κυβερνητική απόφαση, αλλά “η λογική προσέγγιση είναι η ενίσχυση των θεμελίων μιας Αρχής πριν την προσθήκη νέων βαρών”.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, το τακτικό προσωπικό σήμερα αντιστοιχεί στο 22% των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων (46 εργαζόμενοι έναντι 211 θέσεων). Παράλληλα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρροή του μόνιμου προσωπικού για θέσεις στην αγορά ή σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου οι αποδοχές είναι υψηλότερες ενώ οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2013 βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με καθεστώς ΙΔΟΧ αποχωρούν συστηματικά προς την αγορά.
Η Ευθυμία Ανεμοδουρά, εκπορόσωπος των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια δεν έγινε καμία διαβούλευση μαζί τους για το Ν/Σ.
 
Ο όγκος εργασίας αυξάνεται και το προσωπικό μειώνεται, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η προσθήκη 6 θέσεων αρκεί για τις νέες αρμοδιότητες με νερά και απόβλητα. Στην πραγματικότητα αν δεν ενισχυθεί το προσωπικό μας δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε", τόνισε.

Από τη μεριά του, ο Διονύσης Λιναρδάτος πρόεδρος των Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Ανεξάρτητες Αρχές είπε πως "στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε μια βελτίωση, ωστόσο παντού υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο. .

Το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι μεγάλο σε πολλές αρχές, ενώ και οι μισθοί είναι χαμηλοί. Δεν μπορεί να απαιτούμε να έλθει κάποιος με μεταπτυχιακό για να δουλέψει και να παίρνει 870 ευρώ. Επίσης ο μισθός που προβλέπεται για κάτοχο διδακτορικού είναι 1018 ευρώ.

Κινητοποιήσεις των εργαζόμενων 

“Ο ευρωπαϊκός κανόνας και η αρχή που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη είναι αυτή της διατήρησης των αμοιβών του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής σε επίπεδο επαρκώς ανταγωνιστικό ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές στελεχών του Ρυθμιστή προς την αγορά, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι διαρροές αυτές αφενός αποδυναμώνουν τον Ρυθμιστή, αφετέρου συντελούν στη μεταφορά ειδικής τεχνογνωσίας προ την αγορά, με ενδεχόμενες συνέπειες στον ίσο ανταγωνισμό”, τόνισε η κα Ανεμοδουρα.
 
Ανακοίνωσε τέλος ότι αν δεν υπάρξουν προβλέψεις για ενίσχυση της ΡΑΕ θα προχωρήσουν σε καταγγελία προς την ΕΕ για παραβίαση της σχετικής Οδηγίας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.