ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξυπνοι μετρητές: Σε τροχιά ο διαγωνισμός παρά τα... πυρά

09:04 - 26 Σεπ 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έξυπνοι μετρητές: Σε τροχιά ο διαγωνισμός παρά τα... πυρά
Η ανακοίνωση της Landis+Gyr, μιας διεθνούς, ιστορικής εταιρείας, με παρουσία ετών στην Ελλάδα, έφερε μια σχετική "τρικυμία" για την πορεία του διαγωνισμού με τους "έξυπνους" μετρητές, που αναμένεται, κατά τα φαινόμενια, να συνεχιστεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία "κολοσσός", έριξε "βέλη" για τη διαδικασία του διαγωνισμού "μαμούθ", με τον CEO του Ομίλου, Werner Lieberherr, να δηλώνει: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έχουμε δείξει τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα με την παρουσία μας για πάνω από 50 χρόνια και με μεγάλες επενδύσεις στην Κόρινθο, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας σταθερά την παρουσία μας στην Ελλάδα, και προσφέροντας περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλειστήκαμε από τη φάση της προεπιλογής, αν και είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά, θα είχαμε κατασκευάσει τους μετρητές στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και αυτό το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλα τα έγγραφα της αίτησης, επομένως, η απόφαση μας στεναχωρεί ακόμη περισσότερο. Πάντα πιστεύαμε στην Ελλάδα ως ζωτικό μέρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας, εξυπηρετώντας όλη την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ με προϊόντα από την Κόρινθο, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέρη που συμμετείχαν στον αγώνα μας για δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αφοσιωμένων υπαλλήλων μας και των συνδικάτων στην Κόρινθο, για την πίστη και την υποστήριξή τους. Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προτιθέμεθα να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία διερεύνησης επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες».

Η απόφαση

Βέβαια, η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τμήμα Στ’ δεν αφήνει περιθώρεια, πέρα από ενδεχόμενη κλιμάκωση της νομικής διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, το ΣτΕ, καθώς επικύρωσε την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) κρίνοντας ότι ορθώς η ΕΑΔΗΣΥ -1ο κλιμάκιο στο οποίο προεδρεύει ο ε/τ πρόεδρος του ΝΣΚ Γιάννης Χαλκιάς-, κι απέρριψε την προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr AG κατά της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. που την έθεσε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας για τους έξυπνους μετρητές, ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του διαγωνισμού.
 
Σημειώνεται ότι η Landis+Gyr AG είχε προσφύγει στο ΣτΕ στις 8 Μαρτίου -το ΣτΕ συνεδρίασε στις 8 Μαΐου- κατά της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης και την ακύρωση των αποφάσεων τους μετά τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό προμήθειας 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 2022 με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου απέρριψε την αίτηση προεπιλογής της Landis+Gyr AG στον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών με το σκεπτικό ότι η εταιρεία, ενώ στηρίζεται στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα της ελληνικής θυγατρικής της, της «Landis + Gyr SA», για την κατασκευή του Εξοπλισμού Πεδίου, παρέλειψε να δηλώσει την εταιρεία αυτή, ως υπεργολάβο που θα αναλάβει την εν λόγω κατασκευή. Κατά της απόφασης του δ.σ. του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. η Landis+Gyr AG άσκησε στις 4 Ιανουαρίου του 2023 προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία απορρίφθηκε με την 306/2023 απόφαση.

Προχωρά ο διαγωνισμός

Πάντως, ήδη, περπατάει ο διαγωνισμός και όπως φαίνεται το νέο έτος θα υπάρχει "καπνός" σε σχέση με τον προτιμητέο ανάδοχο του έργου.  'Ηδη, οι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει τα τεύχη με τα τεχνικά δεδομένα του διαγωνισμού που θα διασφαλίσει την εγκατάσταση μετρητών με διακοπτικό στοιχείο μέχρι το 2030, οπότε και πλέον σε κάθε σύνδεση, θα μπορεί ο Διαχειριστής να κόβει το ρεύμα από απόσταση σε περιπτώσεις διαπίστωσης ρευματοκλοπής ή “κόκκινων ανοιγμάτων”.

Παράλληλα οι νέοι μετρητές θα διασφαλίζουν τη συλλογή στοιχείων, χρήσιμων για πολιτικές εξοικονόμησης και για χάραξη πιο δυναμικών εμπορικών πολιτικών, από τους προμηθευτές. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των “έξυπνων” μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν, σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, οι “έξυπνοι” μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις “έξυπνες”¨ συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

Επίσης θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις. Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του διαχειριστή, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από black out θα είναι πιο σύντομη, ενώ θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο νέο μετρητή.

Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις διεκδικητές για το έργο αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ύψους 1,1 δισεκ. ευρώμ είναι

·   Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.

·   Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.

·   Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.

·   Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 26 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.