ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: Πού... κάθονται οι τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο Κύριο

13:11 - 04 Δεκ 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρεύμα: Πού... κάθονται οι τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο
Να αποκωδικοποιήσουν την επόμενη ημέρα των λογαριασμών ενεργειας και του κόστους που καλούνται να καταβάλουν από τη νέα χρονιά είναι οι καταναλωτές. Όπως είναι γνωστό, από το νέο χρόνο θα ισχύουν τα «πράσινα τιμολόγια» που έχει επιβάλλει το υπουργείο Ενέργειας στους προμηθευτές με στόχο να λειτουργήσουν ως “ανάχωμα” σε φαινόμενα ακρίβειας, καθώς οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τελειώνουν.

Στο φόντο αυτό οι προμηθευτές ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή τιμές με ένα εύρος από 15 έως τα 22 λεπτά. Βέβαια, οι αριθμητικές προτάσεις τιμών για τον Ιανουάριο δε θα είναι οι οριστικές.  Θα “κλείσουν” στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα καθοριστεί η επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης, η οποία, σε μεγάλο ποσοστό θα βασιστεί στην τιμή χονδρικής Δεκεμβρίου.

Πάντως, με σενάριο βασισμένο στην τιμή χονδρικής Νοεμβρίου, που είναι στα 105,4 ευρώ/MWh, αναμένονται τιμές λίγο πάνω από τα 0,15 ευρώ/MWh (χαμηλότερα από το Δεκέμβριο). Βέβαια, για το Δεκέμβριο υπάρχει ακόμη η επιδότηση, που κουρεύει την τιμή διαμορφώνοντάς την περίπου στα 0,15-0,16 ευρώ/MWh. 

Ουσιαστικά, η κατεύθυνση  που έδωσαν οι προμηθευτές και μετά την παρέλευση των έκτακτων μέτρων και την άρση του “καθεστώτος” των κρατικών ενισχύσεων το ρεύμα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά για τα νοικοκυριά.  Βέβαια, δε σημαίνει ότι θα φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα, όπου  οι τιμές κιλοβατώρας ήταν έως τα 10 με 11 λεπτά.

Οι βασικές τιμές 

Έτσι  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Παρασκευή, η ΔΕΗ διαμόρφωσε τη βασική τιμή προμήθειας στα 15,9 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh, η οποία με την έκπτωση μειώνεται στα 12,8 λεπτά. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά/KWh και με την έκπτωση στα 10,32 λεπτά/KWh. Για καταναλώσεις άνω των 500 KWh,  η βασική χρέωση φθάνει στα 17,2 λεπτά/KWh και η νυχτερινή στα 13,76 λεπτά/KWh. Το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Στο κίτρινο τιμολόγιο, MyHome4All η ΔΕΗ δίνει ως βασική τιμή τα 15,5 για τις πρώτες 500 KWh και 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/KWh, ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 KWh η τιμή φθάνει στα 21,1 λεπτά/KWh, με την έκπτωση στα 16,88 λεπτά/KWh και στο νυχτερινό τιμολόγιο στα 10,32 λεπτά/KWh. Kαι το κίτρινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ. Πάντως τόσο το «πράσινο» όσο και το κίτρινο είναι κυμαινόμενα τιμολόγια, που σημαίνει ότι οι τιμές Ιανουαρίου θα είναι διαφορετικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έδωσε τιμή και για το μπλε τιμολόγιο, δηλαδή το σταθερό στα 28 λεπτά/KWh και στα 24 λεπτά/KWh για το νυκτερινό, με πάγιο 1 ευρώ.

Τέλος για το οικιακό τιμολόγιο myHome Enter, η τιμή διαμορφώνεται στα 29,5 λεπτά/KWh και στα 26 λεπτά/KWh το νυχτερινό, με πάγιο 3 ευρώ.

Οι άλλοι πάροχοι

Οι βασικές τιμές από άλλους προμηθευτές για το «πράσινο» τιμολόγιο στις οποίες πάντως δεν περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι, είναι οι εξής:

Protergia: 22 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 14 λεπτά/KWh με την έκπτωση.

NRG: 19 λεπτά/KWh δίχως έκπτωση συνέπειας και στα 11,5 λεπτά/KWh με έκπτωση.

Volton: 15,5  λεπτά/KWh, το οποίο κατόπιν εκπτώσεων διαμορφώνεται στα  9,92 λεπτά/KWh

Φυσικό Αέριο: 9,99 λεπτά/KWh, αλλά δεν έχει ανακοινώσει εκπτώσεις. 

Το πράσινο τιμολόγιο όλων των εταιριών που προαναφέρθηκαν περιλαμβάνει πάγιο 5 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.