ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παντελής Παντελιάδης: Ο ευπατρίδης, ο δουλευτής, ο νοικοκύρης, οραματιστής

11:21 - 28 Ιαν 2022 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Ένας από τους θεμελιωτές του λιανεμπορίου τροφίμων και της μεταποίησης στην Ελλάδα όπου κυριαρχούν σε συνθήκες ακραίου πολυεθνικού ανταγωνισμού οι Ελληνικές αλυσίδες έφυγε πλήρης ημερών κι έργου. Ο Παντελής Παντελιάδης, πατριάρχης του Ομίλου METRO, που παραμένει στην οικογένειά του, αναπτύσσοντας το ομώνυμο δίκτυο cash & carry, το δίκτυο σούπερ μάρκετ My Market και ιδρυτής της εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας τυροκομικών ΟΠΤΙΜΑ, σφραγίζει με την παρουσία του τη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία και δείχνει πώς η Ελληνική μεταπολεμική γενιά κατάφερε με σκληρή δουλειά και όραμα να δώσει λαμπρά παραδείγματα προκοπής και κοινωνικής κινητικότητας, κάτι που άλλωστε και "σφραγίζει" τη σύγχρονη ελληνική ιστορία..
Ο ίδιος καταγόταν από μία φτωχή και πολύτεκνη οικογένειας, που από την Ιερισσό της Χαλκιδικής και  το Γυμνάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βιέννη και στο Αμβούργο μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Ουρανία. 
 
Σταθμοί στην πορεία του ήταν όταν με τη σύζυγό του Ουρανία δημιούργησαν το 1974 την ΟΠΤΙΜΑ και το 1976 τη METRO εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά το θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα αλλά και εισάγοντας στην αγορά ονομαστές φίρμες τυριών, όπως το Adoro και το Kerrygold, οδηγώντας σήμερα την ΟΠΤΙΜΑ στην κυριαρχία στον κλάδο τυριών σε επίπεδο προμηθευτών.
 
Όμως και η ενασχόληση με τα Cash & Carry ήταν άκρως καινοτόμα. Πατώντας στο "διάβασμα" της ελληνικής αγοράς λιανεμπορίου ίδρυσε το 1976 στην Πέτρου Ράλλη την εταιρία Cash and Carry και την ίδια χρονιά άνοιξε το πρώτο super market METRO στον Κορυδαλλό. Εκτός Αθηνών η METRO βγαίνει το 1990, το 1994 έγινε νέα επέκταση των κεντρικών της γραφείων, ενώ το προσωπικό της ξεπέρασε τα 1.000 άτομα. Τo 2004 τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας (supermarkets) μετονομάστηκαν σε My market, μετά και την εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος και διαχωρίστηκαν και τυπικά από τα Cash & Carry, ενώ το 2008 εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο κέντρο διανομών Οινοφύτων. Μία επένδυση συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ. 
 
Να σημειωθεί ότι ο Παντελής Παντελιάδης ήταν για χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου του κλάδου. Ανέλαβε την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) το 1999 και παραιτήθηκε το 2005 μετά τα βαριά πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μεμονωμένες επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μη τήρηση των κανόνων περί ανταγωνισμού και για τον “μυστικό δείπνο” σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου μεταξύ σουπερμακετάδων, προμηθευτών και παραγωγών. 
 
Η ΟΠΤΙΜΑ και η ΗΠΕΙΡΟΣ 
 
Με την εμπορική εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ, ο Παντελής Παντελιάδης το 1997 αποφασίζει να επεκταθεί και παραγωγικά στον τυροκομικό κλάδο με τον οποίο συνδεόταν μέχρι τότε με σχέση προμηθευτή - λιανεμπόρου, δηλαδή περνά και στην αντίπερα όχθη.
 
Εκείνη την εποχή εξαγοράζει από τους Σπύρο Καπράλο, Σωκράτη Κόκκαλη, Τρ. Κουταλίδη, κ.ά. την βιομηχανία Ήπειρος, που σήμερα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο παράγοντας καινοτόμα προϊόντα, με "κορωνίδα" τη φέτα, εξάγοντας και προωθώντας ερευνητικά προγράμματα κτηνοτροφικής παραγωγής με αιχμή τις ελληνικές ποικιλίες αιγοπροβάτων όπως το "Χιώτικο πρόβατο".
 
Τα τελευταία χρόνια τα ηνία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας έχουν αναλάβει οι γιοί του, Αριστοτέλης Παντελιάδης (METRO) και Στέφανος Παντελιάδης (ΟΠΤΙΜΑ). Η εξόδιος ακολουθία, του Παντελή Παντελιάδη, θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στη μνήμη του στο έργο ανασχεδιασμού της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού Χαλκιδικής. 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.