ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνει το «παράθυρο» για τα tankers;

13:12 - 15 Μαϊ 2020 | Ναυτιλία
Κλείνει το «παράθυρο» για τα tankers;
Συνθήκες μεταβλητότητας αναμένονται στην αγορά των tankers, καθώς η αγορά του πετρελαίου εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η Intermodal στο εβδομαδιαίο σημείωμά της, η αποθήκευση αργού πετρελαίου εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι αποθήκες πετρελαίου θα είναι σχεδόν πλήρεις μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η διοίκηση της χώρας βρίσκεται σε συζητήσεις για την άρση των μέτρων lockdown, και χωρίς να έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο γνωστό, αναμένεται ότι η ζήτηση για αργό θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, τα αποθέματα αργού της Κίνας βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στις 17 Απριλίου. 

Σύμφωνα με το report, πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μεγάλες περικοπές στην παραγωγή, την ώρα που η Σαουδική Αραβία έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει αυτές τις περικοπές κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στη διάρκεια του Ιουνίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να μειώνουν την παραγωγή με πιο επιθετικό ρυθμό, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περικοπές που φτάνουν τα 1,7 mbd μέχρι τις 6 Μαΐου. Όλα αυτά κι ενώ η αγορά πετρελαίου εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Μία ματιά στους ναύλους των tankers φτάνει για να γίνει αντιληπτό πως η αγορά κινείται ακόμη σε υγιή επίπεδα, παρά το γεγονός, ότι τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα πλοία σε όλες τις διαδρομές έχουν διορθώσει από τα υψηλά του προηγούμενου διαστήματος. Όπως σημειώνει η Intermodal, τα VLCCs που είχαν ναυλωθεί για αποθήκευση αργού, τώρα σταδιακά παραδίδονται στους ναυλωτές, και με δεδομένο ότι τα περισσότερα συμβόλαια με όρους αποθήκευσης είχαν συνηφθεί για διάστημα 3 με 6 μηνών, αυτό ίσως να σημαίνει ότι οι ναυλωτές αναμένουν το contango (όταν δηλαδή οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές spot της αγοράς) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

tankers

Καθώς οι χώρες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, φαίνεται ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη, σχήματος U, που θα επιτρέψει μία ομαλότερη μετάβαση σε συνθήκες κανονικότητας για την αγορά πετρελαίου, καταλήγει το report.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 15 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.