ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IMO: Τι ακολουθεί την έγκριση των «πράσινων» μέτρων-Επιβεβαίωση Reporter

16:32 - 18 Νοε 2020 | Ναυτιλία
IMO: Τι ακολουθεί την έγκριση των «πράσινων» μέτρων-Επιβεβαίωση Reporter
Επιβεβαιώθηκε με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization - ΙΜΟ) το χθεσινό ρεπορτάζ του Reporter για την έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 75) των δύο νέων προτεινόμενων μέτρων, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα πλοία.

Όπως έγραψε χθες το Reporter, οι πληροφορίες από τα ενδότερα του ΙΜΟ αναφέρουν ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο» φως στα δύο προτεινόμενα μέτρα και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να θέσει σε κυκλοφορία τα σχέδια τροποποιήσεων, με στόχο να διαβιβαστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (MEPC 76), η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2021. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim σχολίασε σχετικά: «Έχουμε ακόμη σημαντικό έργο να υλοποιήσουμε για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το πνεύμα συνεργασίας του ΙΜΟ, όπως παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, θα επιτρέψει την ταχεία πρόοδο για την ανάπτυξη τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών και ενός Κώδικα Έντασης Άνθρακα, καθώς επίσης και την έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες».

Τα νέα μέτρα αφορούν το Δείκτη Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Ενεργών Πλοίων (Energy Efficiency Existing Ship Index - EEXI), ο οποίος ορίζει τεχνικές απαιτήσεις μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και το Δείκτη Έντασης Άνθρακα (Carbon Intensity Indicator - CII), ο οποίος ορίζεις τις αντίστοιχες λειτουργικές απαιτήσεις. Ο πρώτος δείκτης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ το 2023, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα το 2026.

Αναλυτικά το πλαίσιο των μέτρων ΕΔΩ

Ο ΙΜΟ ενημερώνει ότι τα σχέδια τροποποιήσεων μπορούν τώρα να υιοθετηθούν στην MEPC 76, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2021. Όπως ορίζει η Σύμβαση MARPOL, τα σχέδια τροποποιήσεων πρέπει να κυκλοφορήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες πριν υιοθετηθούν και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή σε διάστημα τουλάχιστον 16 μηνών μετά την υιοθέτησή τους.

Η έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων πρέπει, επίσης, να υποβληθεί στην MEPC 76. Μία ολοκληρωμένη έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει μία λεπτομερή ποιοτική ή/και ποσοτική αξιολόγηση συγκεκριμένων αρνητικών επιπτώσεων στα κράτη, βάσει αποδεικτικών στοιχείων, και θα πρέπει να λάβει υπόψη, κατά περίπτωση, εργαλεία ανάλυσης και μοντέλα κόστους - αποτελεσματικότητας.

Γιώργος Γεωργίου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 18 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.