ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγγελική Φράγκου: Η κίνηση-ματ στη ναυτιλιακή «σκακιέρα» Κύριο

11:16 - 11 Απρ 2021 | Ναυτιλία
Αγγελική Φράγκου: Η κίνηση-ματ στη ναυτιλιακή «σκακιέρα»
Μία νέα «σελίδα» άνοιξε για τον Όμιλο Navios της Αγγελικής Φράγκου, μετά την πρόσφατη εσωτερική συμφωνία συγχώνευσης, γεγονός που δημιουργεί θετικές προοπτικές ανάπτυξης και θέτει τις μετοχές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στο επίκεντρο των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Navios Maritime Partners «απορρόφησε» τον «βραχίονα» containerships του Ομίλου, Navios Maritime Containers, με τη μετοχή της τελευταίας να διαγράφεται από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πλέον η οντότητα Navios Maritime Partners διαχειρίζεται 85 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (49) και containers (36), συνολικής χωρητικότητας 7,8 εκατ. dwt (συμπεριλαμβανομένων 182.386 TEUs). Η μέση ηλικία του στόλου εκτιμάται στα 10,7 έτη.

Όπως έχει πει η κα Φράγκου, η συναλλαγή καθιστά τη Navios Partners μία από τις δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με στόλο ξηρού φορτίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο και CEO του Ομίλου: «Το deal προσφέρει στην εταιρεία σημαντικά οφέλη διαφοροποίησης. H νέα διευρυμένη οντότητα θα επωφεληθεί από μία απλοποιημένη κεφαλαιακή και οργανωτική δομή, εξαλείφοντας, έτσι, το διπλό κόστος. Η νέα οντότητα θα διαθέτει βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ, μέσω της αύξησης των ταμειακών ροών, στηρίζοντας την απομόχλευση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, η μεγάλη βάση περιουσιακών στοιχείων είναι μία σημαντική εγγύηση αξίας. Θεωρούμε ότι ο συνδυασμένος στόλος θα είναι μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία».

Η Navios Partners ξεκίνησε το 2021 με «διάθεση» ανανέωσης του στόλου, συνάπτοντας συμφωνίες για αγορές και πωλήσεις πλοίων. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, Navios Partners και Navios Containers είχαν ναυλώσει περίπου το 98% και το 100% των διαθέσιμων ημερών αντίστοιχα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με μέσους ημερήσιους ναύλους στα 15.151 δολάρια και 16.949 δολάρια αντίστοιχα.

«Top pick» των επενδυτών

Η έντονη κινητικότητα της εισηγμένης στο δείκτη Nasdaq ναυτιλιακής προσελκύει, όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Με βάση το κλείσιμο στη συνεδρίαση της Παρασκευής (26,34 δολάρια), η μετοχή ολοκλήρωσε με κέρδη 11,99% την περασμένη εβδομάδα, ενώ «εκτοξεύεται» 19,13% τον τελευταίο μήνα, 123,22% στο τρίμηνο και 292,55% στο εξάμηνο. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής ανέρχεται στα 515,68 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, σε πρόσφατο report για την πορεία των ναυτιλιακών μετοχών, ο επικεφαλής ανάλυσης της Value Investor's Edge, J Mintzmyer, τοποθέτησε τη Navios Partners ως μία από τις δύο κορυφαίες επιλογές του κλάδου για το 2021.

«Η Navios Partners αναμένεται να ενισχυθεί τόσο από τους αυξημένους ναύλους στα containerships όσο και από τη βελτιωμένη αγορά του ξηρού φορτίου» τόνισε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ναύλοι στα containerships σημειώνουν υψηλό 15+ ετών, ενώ το ξηρό φορτίο βρίσκεται, επίσης, σε ανοδική πορεία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

«Τα τρέχοντα επίπεδα των ναύλων δεν είναι "φωτοβολίδα", όπως έγινε με τα tankers την περασμένη άνοιξη, αλλά συνεπάγονται μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εγγυημένη ταμειακή ροή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις νέες ναυλώσεις, με ορίζοντα τόσο το φετινό έτος όσο και τα 2022 και 2023.

Αναφερόμενος στο deal συγχώνευσης, σημείωσε ότι βελτιώνει σημαντικά το συνολικό ισολογισμό, καθώς και το εγγυημένο προφίλ ταμειακών ροών για την περίοδο 2021-2023.

Σύσταση «Buy» υιοθετούν για τη Navios Partners και οι αναλυτές της Zacks, οι οποίοι «στέκονται» στο πρόσφατο ράλι της μετοχής και προβλέπουν τη συνέχισή του. «Ο συνδυασμός της ισχυρής επίδοσης της τιμής και των ευνοϊκών τεχνικών στοιχείων δείχνουν ότι η μετοχή βρίσκεται σε σωστό μονοπάτι» τονίζεται σε σχετική ανάλυση.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 11 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.