ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Stena εισέρχεται στην αγορά μετασκευής μεθανόλης

08:55 - 27 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Η Stena εισέρχεται στην αγορά μετασκευής μεθανόλης
Η σουηδική ναυτιλιακή εταιρεία Stena ένωσε τις δυνάμεις της με την ελβετική εταιρεία παραγωγής μεθανόλης Proman για να αναπτύξουν από κοινού μια λύση μετασκευής και προμήθειας μεθανόλης που θα επιτρέψει τόσο στα πλοία της Stena όσο και σε πλοία τρίτων να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα σχέδια για μια λύση «Retrofit & Supply» βασίζονται στην προαναγγελθείσα κοινοπραξία μεταξύ της Stena Bulk και της Proman για τρία δεξαμενόπλοια έτοιμα για χρήση μεθανόλης. Το πρώτο από αυτά τα πλοία, το Stena Pro Patria χωρητικότητας 49.900 DWT, θα παραδοθεί στις αρχές του 2022, με άλλα τρία πλοία διπλού καυσίμου που ανήκουν στην Proman αλλά θα λειτουργούν και με τα δύο καύσιμα εντός του 2023.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 70.000 πλοία που ταξιδεύουν στους ωκεανούς μας, με μέση διάρκεια ζωής περίπου 25-30 χρόνια. Η εύρεση καυσίμου χαμηλών εκπομπών για αυτά τα πλοία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθεί η μετάβαση. Η μεθανόλη προσφέρει όχι μόνο άμεσα και επειγόντως απαιτούμενα οφέλη, αλλά το μόνο σαφές μονοπάτι για ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Stena.

Το 2015, η Stena ήταν ο πρώτος πλοιοκτήτης που μετέτρεψε το πλοίο Stena Germanica, τύπου ro-pax ώστε να λειτουργεί με καύσιμο τη μεθανόλη. Η εταιρεία είπε ότι η μεθανόλη που παράγεται από φυσικό αέριο επιφέρει άμεση μείωση του CO2, η οποία θα μειωθεί περαιτέρω σε πάνω από 90% καθώς η ανανεώσιμη και βιώσιμη μεθανόλη γίνεται ευρύτερα διαθέσιμη ως καύσιμο πλοίων.

Ο Carl-Johan Hagman, Διευθύνων Σύμβουλος  Stena Rederi, δήλωσε: «Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται στη συναρπαστική και γόνιμη συνεργασία που έχει ήδη δημιουργήσει η Stena Bulk με την Proman και δίνει στη Stena μια άλλη οδό για να εξερευνήσει τη χρήση μεθανόλης σε περισσότερους τύπους πλοίων».

Ο David Cassidy, διευθύνων σύμβουλος της Proman, πρόσθεσε: «Το συνδυασμένο μας όραμα είναι να επιταχύνουμε δραματικά την ενεργειακή μετάβαση στη ναυτιλία και όχι μόνο να μιλήσουμε για την αλλαγή του περιβάλλοντός μας, αλλά και να την πραγματοποιήσουμε πραγματικά. Θα αξιοποιήσουμε τη φιλοδοξία και την τεχνογνωσία και των δύο εταιρειών για να καταστήσουμε τη μεθανόλη ευρύτερα διαθέσιμη στους πλοιοκτήτες σε όλο τον κόσμο και να τους βοηθήσουμε να ενωθούν μαζί μας στη μετάβαση σε μια καθαρότερη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.