ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπροσωπεύουν το 15% των ναυτικών στον κόσμο

15:22 - 17 Μαρ 2022 | Ναυτιλία
Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπροσωπεύουν το 15% των ναυτικών στον κόσμο
Μετά από μήνες εγκλωβισμού στη θάλασσα λόγω της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατά ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικούς από τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Πολλοί ναυτικοί τόσο ουκρανικής όσο και ρωσικής υπηκοότητας που εργάζονται στα πλοία είναι εγκλωβισμένοι. Πολλοί Ουκρανοί ναυτικοί λαχταρούν να πάνε στα σπίτια τους, ενώ οι κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την κατάσταση και για τους Ρώσους ναυτικούς.

Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θαλάσσιες μεταφορές. Μαζί, Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% των 1,89 εκατομμυρίων ναυτικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Ναυτικού Εργατικού Δυναμικού από το 2021, και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις πέντε πρώτες χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ναυτικών: η Ρωσία έχει 198.123 ναυτικούς, ενώ η Ουκρανία έχει 76.442. Η σημαντική πλειονότητα από αυτούς –στην περίπτωση της Ουκρανίας– είναι αξιωματικοί. Εργάζονται στην πλειοψηφία τους σε δεξαμενόπλοια αερίου ή πετρελαίου και σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην παγκόσμια ναυτιλία θα επιδεινωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Wilfred Lemmens, Διευθύνων Σύμβουλος της Βασιλικής Ένωσης Βέλγων Εφοπλιστών, ήταν πολύ πρόθυμος σχετικά με τις συνέπειες: «Θα είναι μεγάλη πρόκληση να βρεθούν αρκετοί ναυτικοί σε όλο τον κόσμο, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε ολόκληρη την παγκόσμια θαλάσσια μεταφορά». Περίπου 5.000 ναυτικοί εργάζονται σε βελγικά εμπορικά πλοία και τουλάχιστον το ένα πέμπτο προέρχεται υπό φυσιολογικές συνθήκες από τις δύο αυτές χώρες.

Οι Ουκρανοί ναυτικοί αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ένα φρικτό δίλημμα. Να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην πατρίδα τους για να πάρουν τις οικογένειές τους σε ασφαλέστερα μέρη ή να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ουκρανικού συνδικάτου εργαζομένων στις θαλάσσιες μεταφορές, Oleg Grygoriuk, ο οποίος αναφέρθηκε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, περίπου το 55 με 60 τοις εκατό από τους 80.000 Ουκρανούς ναυτικούς είναι αυτή τη στιγμή στη θάλασσα. Περίπου το ένα πέμπτο από αυτούς θέλουν να βγουν στην ξηρά το συντομότερο δυνατό για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας καθιστά όλο και πιο δύσκολη –αν όχι αδύνατη– την πληρωμή των μισθών των Ρώσων ναυτικών, λόγω των αυστηρών περιορισμών στην πρόσβαση της χώρας στο Swift, το κύριο διεθνές σύστημα πληρωμών. Ταυτόχρονα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φτάσουν εκεί που πρέπει, λόγω του κλεισίματος πολλών αεροπορικών συνδέσεων από και προς τη Ρωσία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 18 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.