ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Νορβηγία δείχνουν το δρόμο για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

14:02 - 21 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
ΗΠΑ-Νορβηγία δείχνουν το δρόμο για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα
Μιλώντας με παγκόσμιους ηγέτες στο τρίτο εικονικό φόρουμ μεγάλων οικονομιών, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διπλασίασε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής ασφάλειας και στη διαδικασία βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας.

Μιλώντας με εκπροσώπους χωρών που αποτελούν περίπου το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της Πράσινης Ναυτιλιακής Πρόκλησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, επεσήμανε, ότι ζητά έργα αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτή τη δεκαετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεισφέρουν 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια προς αυτόν το στόχο. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προγράμματα για τη δημιουργία κόμβων υδρογόνου.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε επίσης μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας, καλώντας άλλες χώρες να συμμετάσχουν στα προγράμματα. Μεταξύ των προκλήσεων που έθεσε ήταν μια διευρυμένη προσπάθεια για την επιτάχυνση της Παγκόσμιας Δέσμευσης Μεθανίου, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 115 χώρες. 

Εστιάζοντας ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι εκπομπές από τον ναυτιλιακό κλάδο είναι σημαντικές και συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν και αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στο COP 26, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης για τη ναυτιλία με μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και της δήλωσης Clydebank που υποστηρίζει τη δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων, ο Μπάιντεν είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ευθυγραμμιστεί η τροχιά της ναυτιλιακής βιομηχανίας με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Για να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες για το πράσινο μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία ξεκινούν μια Πράσινη Πρόκληση Ναυτιλίας ενόψει της διάσκεψης για το Κλίμα τον Νοέμβριο. Αυτή η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τους λιμένες, τους ναυτιλιακούς μεταφορείς, τους ιδιοκτήτες φορτίου και άλλους στην αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα προς την πλήρη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές το αργότερο έως το 2050.

Μερικά από τα βήματα περιλαμβάνουν την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών, ανάπτυξη πλοίων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών και δημιουργία ή παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης για πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους για την Πράσινη Ναυτιλιακή Πρόκληση και να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας στο COP 27.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 21 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.