ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινέζοι έμποροι άνθρακα αναζητούν ευκαιρίες στα σύνορα της Μογγολίας

07:52 - 06 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Κινέζοι έμποροι άνθρακα αναζητούν ευκαιρίες στα σύνορα της Μογγολίας
Κινέζοι έμποροι άνθρακα σπεύδουν στη μικρή πόλη Ganqimaodu στα σύνορα της Μογγολίας για εισαγωγές καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 40% μέσα σε ένα μήνα. Οι έλεγχοι ασφαλείας των ορυχείων μείωσαν την προσφορά ενώ η βιομηχανική ζήτηση αυξάνεται.

Η προσπάθεια για την εξασφάλιση των προμηθειών της Μογγολίας δείχνει τη συνεχιζόμενη υπεροχή του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Κίνας, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμου στον κόσμο. Οι αυξανόμενες εισαγωγές αντικατοπτρίζουν επίσης την όρεξη της χώρας για ξένες προμήθειες, παρόλο που η εγχώρια παραγωγή άνθρακα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι στιγμής το 2022.

Οι τιμές θερμικού άνθρακα στο Qinhuangdao, το κύριο λιμάνι για τη φόρτωση των προμηθειών της βόρειας Κίνας σε πλοία που προορίζονται για κατανάλωση στο νότο, έχουν αυξηθεί στα 1.520 γιουάν (212,20 δολάρια) τον τόνο αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με περίπου 1.080 γιουάν στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία από τρεις εμπόρους άνθρακα με έδρα στην Κίνα.

Τα σημερινά επίπεδα τιμών είναι τα υψηλότερα σε έξι μήνες και πάνω από το κρατικό ανώτατο όριο τιμών των 1.150 γιουάν ανά τόνο για τον άνθρακα που πωλείται σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι έμποροι μπορούν να αποκομίσουν σε κέρδος περίπου 200 γιουάν ανά τόνο αφού φέρουν καύσιμα της Μογγολίας στα λιμάνια της βόρειας Κίνας, είπε ένας από τους εμπόρους, ο οποίος εδρεύει στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας όπου βρίσκεται το Ganqimaodu, και πρόσφατα έκλεισε συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Μογγολίας έχει υποφέρει από την πανδημία COVID-19, με τους περιορισμούς στις μεταφορές να μειώνουν τις εξαγωγές άνθρακα από έναν από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο. Για το μήνα Σεπτέμβριο,

Οι ημερήσιες εισαγωγές άνθρακα μέσω Ganqimaodu  σημείωσαν 19% αύξηση από τον Αύγουστο καθώς πλησίασαν κατά μέσο όρο περίπου 90.000 τόνους τον Σεπτέμβριο.

Η Κίνα αναζήτησε υψηλότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα από τότε που η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, η παραγωγή τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε από αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας μετά από πολλά θανατηφόρα ατυχήματα στους μεγάλους κόμβους εξόρυξης άνθρακα.

Η ημερήσια παραγωγή άνθρακα στην Κίνα μειώθηκε στους 11,95 εκατομμύρια τόνους ημερησίως τον Αύγουστο, από το ανώτατο όριο των 12,76 εκατομμυρίων τον Μάρτιο και χαμηλότερα από τον στόχο του Πεκίνου για 12 εκατομμύρια για το 2022.

Αναλυτές και έμποροι άνθρακα αναμένουν ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου.

Ο σιδηρόδρομος Daqin, η μεγαλύτερη κατ' όγκο γραμμή μεταφοράς άνθρακα της Κίνας που συνδέει τον κύριο κόμβο εξόρυξης στη βόρεια Κίνα με το Qinhuangdao, έχει κλείσει για σχεδόν ένα μήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου για προγραμματισμένη συντήρηση, μειώνοντας περαιτέρω την προσφορά στην αγορά.

Η προσφορά άνθρακα αναμένεται να βελτιωθεί μόλις χαλαρώσουν οι έλεγχοι ασφαλείας του ορυχείου και ενεργοποιηθεί η έναρξη λειτουργίας για το σιδηρόδρομο Daqin.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.