ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτοξεύτηκαν στα $400.000 τα ναύλα στα πλοία μεταφοράς LNG Κύριο

15:09 - 11 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Εκτοξεύτηκαν στα $400.000 τα ναύλα στα πλοία μεταφοράς LNG
Σε υψηλό ρεκόρ έφτασαν οι τιμές ναύλωσης των πλοίων μεταφοράς LNG, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί μανιωδώς να «κλειδώσει» τις ενεργειακές προμήθειες για τον επερχόμενο, δύσκολο χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ναύλωσης πλοίου LNG στον Ατλαντικό εκτοξεύτηκε στα 390.500 δολάρια την Τρίτη.

Αυτή η τιμή ξεπερνά κατά πολύ το υψηλό όλων των εποχών που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στον Ειρηνικό, σύμφωνα με την Spark Commodities.

Τα ναύλα θα συνεχίσουν να αυξάνονται

Το κόστος ναύλωσης αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι έμποροι και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινούνται ώστε να συσσωρεύσουν περισσότερο φυσικό αέριο.

Με τη σειρά του, αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο πρόβλημα για τους αγοραστές τον χειμώνα, καθώς όσοι δεν έχουν πλοία θα πρέπει να πληρώσουν υψηλές τιμές για να μεταφέρουν πρόσθετα καύσιμα. Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν λίγα πλοία διαθέσιμα για το υπόλοιπο της χρονιάς και σε όσα είναι ελεύθερα προσφέρονται αστρονομικά ναύλα.

Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, οι οποίες συνήθως μισθώνουν τα πλοία τους σε άλλους αγοραστές, αρνούνται να το κάνουν από φόβο ότι θα μπορούσαν να βρεθούν χωρίς πλοίο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Εν τω μεταξύ οι χώροι αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης αυτή την περίοδο γεμίζουν γρήγορα. Με τα αποθέματα να πλησιάζουν τη μέγιστη χωρητικότητα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι έμποροι αποθηκεύουν όλο και περισσότερο LNG σε πλοία στη θάλασσα, δεσμεύοντας περαιτέρω τα πλοία που κανονικά θα μετέφεραν το καύσιμο μεταξύ των λιμανιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.