ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: «Σπάει» τον πάγο με την Αυστραλία, για...χάρη του άνθρακα

10:08 - 13 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
Κίνα: «Σπάει» τον πάγο με την Αυστραλία, για...χάρη του άνθρακα
Ορόσημο του νέου έτους για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου ήταν η αναφερόμενη μερική άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης του αυστραλιανού άνθρακα από την Κίνα, η οποία ισχύει από το 2020.

Είναι το πιο πρόσφατο θετικό βήμα μεταξύ των δύο εθνών αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τον Νοέμβριο και η υπουργός Εξωτερικών Penny Wong είχε συνάντηση με την ομόλογό της στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα. Οι δύο χώρες είχαν διαφωνήσει σχετικά με την προέλευση του Covid με αποτέλεσμα μια σειρά προϊόντων να απαγορευθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Η αυξανόμενη ανάγκη για εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19 ώθησε την Κίνα να επαναλάβει σταδιακά τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία και να παροτρύνει τους εγχώριους ανθρακωρύχους να ενισχύσουν την παραγωγής τους, που κινούνταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Η άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία, οι οποίες σταμάτησαν το 2020 ύστερα από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του COVID, είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι των ανανεωμένων δεσμών μεταξύ τους.

Η επανέναρξη είναι επίσης μια υπενθύμιση της οικονομικής αλληλεξάρτησής τους, καθώς οι πρώτες ύλες της Αυστραλίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην τροφοδότηση της εξαγωγικής οικονομίας της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή και παραγωγού άνθρακα στον κόσμο.

Η διττή προσέγγιση του Πεκίνου για την ασφάλεια του άνθρακα έρχεται καθώς οι τιμές των καυσίμων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα οπτανθρακοποίησης αυξήθηκαν μετά τις κυρώσεις της Δύσης που διέκοψαν τον ρωσικό εφοδιασμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι χαλυβουργίες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας αυστραλιανό άνθρακα, ενώ η Αυστραλία, η οποία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα στην Κίνα, θα μπορούσε να ανακτήσει μέρος του μεριδίου αγοράς που έχασε σε προμηθευτές, όπως η Ρωσία και η Μογγολία.

Η κυβέρνηση της Κίνας επέτρεψε αυτή την εβδομάδα σε τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που υποστηρίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και στην κορυφαία χαλυβουργία της να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία. 

Μεταξύ αυτών, η China Energy Investment Corp έχει κάνει παραγγελία για εισαγωγή αυστραλιανού άνθρακα που θα μπορούσε να φορτωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.  Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι θα δοθεί άδεια σε περισσότερες εταιρείες να αγοράσουν αυστραλιανό άνθρακα τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνοι που χαλαρώνουν τους περιορισμούς έχουν προσθέσει τις ανησυχίες για την προσφορά μετά από μια έξαρση κρουσμάτων COVID που έχουν επηρεάσει την κινεζική παραγωγή. Οι εργαζόμενοι σε ορυχεία που αρρώστησαν από τον COVID αυτό το χειμώνα σε βασικούς κόμβους άνθρακα στη Σανξί και την Εσωτερική Μογγολία, μείωσαν την παραγωγή τους, δήλωσαν έμποροι.

Η χώρα αναμένεται να παράγει ρεκόρ 4,45 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα το 2022, δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 30 Δεκεμβρίου.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Η Κίνα αγόρασε περισσότερους από 30 εκατομμύρια τόνους άνθρακα οπτανθρακοποίησης και σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα από την Αυστραλία πριν την έναρξη της απαγόρευσης.

Χωρίς προμήθειες από την Αυστραλία, οι Κινέζοι αγοραστές στράφηκαν στην Ινδονησία για θερμικό άνθρακα και στη Μογγολία και τη Ρωσία για άνθρακα οπτανθρακοποίησης, αλλά πάλεψαν να αποκτήσουν τον υψηλής ποιότητας άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας και την παραγωγή χάλυβα που παρείχε η Αυστραλία.

Ο θερμικός άνθρακας της Αυστραλίας με ενεργειακό περιεχόμενο 5.500 χιλιοθερμίδων προσφερόταν στα 140,90 δολάρια ο τόνος σε ελεύθερη βάση, περίπου 5 δολάρια από νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, υποστηριζόμενος από το αγοραστικό ενδιαφέρον των Κινέζων, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.