ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες ντίζελ σε Τουρκία και Μαρόκο

21:09 - 31 Ιαν 2023 | Ναυτιλία
Η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες ντίζελ σε Τουρκία και Μαρόκο
Η Ρωσία αύξησε τις προμήθειες ντίζελ στην Τουρκία και το Μαρόκο, επιδιώκοντας να αλλάξει τη δρομολόγηση των πετρελαϊκών της προϊόντων μετά το εμπάργκο της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία δεδομένων από Refinitiv.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τον Φεβρουάριο του 2023, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας για τον ρόλο της στη στρατιωτική σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκτρέψει τις προμήθειες της στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι προμήθειες ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια προς την Τουρκία αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 σε περισσότερους από 750.000 τόνους και ανήλθαν συνολικά σε 5,05 εκατομμύρια τόνους το 2022 έναντι 3,99 εκατομμυρίων τόνων το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Από τις αρχές Ιανουαρίου η Ρωσία έχει ήδη προμηθεύσει στην Τουρκία περίπου 450.000 τόνους ντίζελ.

Οι προμήθειες ντίζελ από τη Ρωσία στο Μαρόκο ανήλθαν σε 735.000 τόνους το 2022 μετά από μόλις 66.000 τόνους το προηγούμενο έτος και ανήλθαν συνολικά σε περίπου 140.000 τόνους από την αρχή του 2023. Αρκετά φορτία παραδόθηκαν επίσης από τη Ρωσία στη Γκάνα, τη Σενεγάλη, τη Λιβύη, ακόμη και την Ουρουγουάη και την Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με στοιχεία από Refinitiv.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει τον κύριο όγκο του ρωσικού ντίζελ, γεμίζοντας τις δεξαμενές πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 5 Φεβρουαρίου. Όχι μόνο το εμπάργκο της ΕΕ θα έχει αντίκτυπο στην αλλαγή δρομολόγησης των ρωσικών προμηθειών ντίζελ, αλλά και ανώτατα όρια τιμών, τα οποία σχεδιάζει να επιβάλει ο συνασπισμός της Ομάδας των Επτά (G7).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νόβακ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι καλύτερο για τη Ρωσία να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες. Ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Νόβακ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.