ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικό χαμηλό 30ετίας σε πειρατικές-ληστρικές επιθέσεις στο α' τρίμηνο Κύριο

13:34 - 18 Απρ 2023 | Ναυτιλία
Ιστορικό χαμηλό 30ετίας σε πειρατικές-ληστρικές επιθέσεις στο α' τρίμηνο
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του IMB (International Maritime Bureau) στο α΄τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν τα λιγότερα περιστατικά πειρατείας και ληστειών σε πλοία από το 1993.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 27 περιστατικά, σε σχέση με τα 37 που είχαν καταγραφεί στο α΄τρίμηνο του 2022.

Από τα 27 περιστατικά, οι δράστες επιβιβάστηκαν στα πλοία σε 24 περιπτώσεις, δύο πλοία ανέφεραν απόπειρες πειρατείας και ένα πλοίο υπέστη ληστεία.

Παρά τη μείωση των αριθμών στα περιστατικά, η απειλή της βίας παραμένει – έξι μέλη πληρώματος απήχθησαν, δύο λήφθηκαν όμηροι, δύο απειλήθηκαν και ένας δέχθηκε επίθεση.

peirateia

Ελαττώθηκαν τα περιστατικά στον Κόλπο της Γουινέας-Ανεβαίνουν σε Σιγκαπούρη, Νότια Αμερική

Η πειρατική και ένοπλη ληστεία συνεχίζει να μειώνεται στον Κόλπο της Γουινέας, μια περιοχή που είχε γίνει εστία για αυτό το έγκλημα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, μόλις πέντε περιστατικά αναφέρθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με οκτώ το 2022 και 16 το 2021.

Παρά τις βελτιώσεις, το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB καλεί τις παράκτιες υπηρεσίες ανταπόκρισης και τα διεθνή ναυτικά να συνεχίσουν τις προσπάθειες στην περιοχή.

Ο διευθυντής του IMB Michael Howlett είπε: «Τονίζουμε την ανάγκη για συνεχή, ισχυρή και συντονισμένη περιφερειακή και διεθνή ναυτική παρουσία που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πειρατείας – ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν το 85% του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω της θάλασσας και είναι οι ναυτικοί που πρέπει να προστατεύονται».

Σχεδόν το 30% των περιστατικών του πρώτου τριμήνου του 2023 σημειώθηκαν στα Στενά της Σιγκαπούρης, με οκτώ καταγεγραμμένα κρούσματα – μείωση από τα 15 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2022.

Ενώ τα περιστατικά σε αυτήν την περιοχή τείνουν να είναι περιπτώσεις μικροκλοπών, η απειλή βίας παραμένει μια ανησυχητική πιθανότητα , με μαχαίρια όραμα και αναφέρθηκαν σε δύο από τα περιστατικά.

Περίπου το 33% των παγκόσμιων περιστατικών σημειώθηκαν στη Νότια Αμερική, με το Callao, στο Περού να παραμένει μια περιοχή ιδιαίτερης ανησυχίας.

Πέντε αναφερόμενα περιστατικά σημειώθηκαν εκεί το 1ο τρίμηνο του 2023, αριθμός που παρέμεινε σταθερός τα τελευταία χρόνια. 

ploia

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 18 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.