ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά τα χτυπήματα στην Υεμένη

17:35 - 15 Ιαν 2024 | Ναυτιλία
Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά τα χτυπήματα στην Υεμένη
Η Μέση Ανατολή παραμένει ένα επικίνδυνο, καυτό καζάνι για την εμπορική ναυτιλία, με πολλούς παράγοντες από διάφορες ακτές να εμποδίζουν την ασφαλή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν να επιτίθενται, παρά τα επανειλημμένα πλήγματα των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον τους, ενώ οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την τελευταία τους απόπειρα πειρατείας. Στη Σομαλία, οι πειρατές έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους.  

Την Κυριακή (14/1), μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ που εκτόξευσαν οι Χούθι προς το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon, ενώ την Παρασκευή (12/1) οι Χούθι έβαλαν κατά λάθος στο στόχαστρο ένα ρωσικό «σκοτεινό» δεξαμενόπλοιο, πιστεύοντας ότι είχε διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αναφέρθηκαν και άλλες ύποπτες προσεγγίσεις, με τους Χούθι να υπόσχονται αντίποινα για τα πρόσφατα πλήγματα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, με ανάρτησή του στο X αποκάλεσε τα πλήγματα «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ την Παρασκευή, ο Ριγιάντ Μανσούρ,ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, είπε πως «θα ήλπιζε κανείς ότι η διάσωση των ζωών των παλαιστινίων παιδιών θα αντιμετωπιζόταν με την ίδια προθυμία να δράσουμε και να παράσχουμε προστασία, όπως γίνεται στους θαλάσσιους δρόμους».

Όλο και περισσότερα πλοία αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ, κάτι που γίνεται πιο έντονα αισθητό στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, όμως εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς. Το Κατάρ, για παράδειγμα, έχει πλέον σταματήσει την αποστολή φορτίων φυσικού αερίου μέσω του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότερα ναυτικά μέσα κατευθύνονται στην ασταθή περιοχή, με τη Γερμανία να είναι το τελευταίο κράτος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία προστασίας του εμπορίου. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι στέλνει τη φρεγάτα Hessen στην Ερυθρά Θάλασσα, ακολουθώντας μια σειρά από άλλα έθνη.

Εν τω μεταξύ, το δεξαμενόπλοιο suezmax της Empire Navigation, St Nikolas, το οποίο είχε κατασχεθεί από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Qeshm. Η Empire Navigation έλαβε επιβεβαίωση ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του St Nikolas είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους. Τον περασμένο Απρίλιο, η Ουάσινγκτον κατέσχεσε το δεξαμενόπλοιο αφού πιάστηκε να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά της Σιγκαπούρης.

Τέλος, στη σημερινή ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) δήλωσε ότι δύο αλιευτικά σκάφη από την Υεμένη έπεσαν θύματα πειρατείας στη Σομαλία, το βράδυ της Παρασκευής. Το IMB προειδοποίησε όλα τα σκάφη να μείνουν μακριά από την περιοχή.

Η πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας ήταν ανεξέλεγκτη για τέσσερα χρόνια, από το 2008, όμως στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε για περίπου πέντε χρόνια. Πρόσφατα, οι Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν διάφορα σκάφη, όπως dhows, και στη συνέχεια στόχευαν εμπορικά πλοία που περνούσαν από εκεί με σκοπό να απαιτήσουν λύτρα για τα απαχθέντα πληρώματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.