ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έβδομος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης-Στο επίκεντρο οι δανειολήπτες

11:53 - 06 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Έβδομος κύκλος μεταμνημονιακής αξιολόγησης-Στο επίκεντρο οι δανειολήπτες
Άνοιξε τη Δευτέρα ο κύκλος της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχοντας στο επίκεντρό της το νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και την καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα δύο αυτά θέματα έχουν «αγκάθια», αλλά δεν αναμένεται κρίση, καθώς η συγκεκριμένη αξιολόγηση δε συνδέεται με την εκταμίευση SMPs και ANFAs. Φυσικά αυτό δε σημαίνει  πως δεν έχει σημασία μία θετική έκθεση, που αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Την τρέχουσα εβδομάδα θα γίνει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και η αξιολόγηση θα κορυφωθεί από την επόμενη Δευτέρα (13/7), όταν και θα ξεκινήσουν οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στα ανοικτά ζητήματα υπάρχει επιπλέον και αυτό της κρατικής ενίσχυσης όσων δανειοληπτών επλήγησαν από την πανδημία. Προωθείται για αυτό λειτουργία Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών κι εν συνεχεία θα τους την εκμισθώνει, ως ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σε εξώσεις. Επίσης, σχεδιάζεται εξωδικαστική διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα- πλην των επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί συμπλέουν με τις τράπεζες που ζητούν οι όποιες ρυθμίσεις να είναι περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα ζητούν αυστηρό πλαίσιο και  σαφείς προθεσμίες για τη λειτουργία και παρέμβαση αυτού του Φορέα, που θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία του πλειστηριασμού.  Κύριος λόγος που προτάσσουν είναι ότι πιθανόν η λειτουργία ενός τέτοιου νέου φορέα – ταμείου που θα μπορεί με βάση κάποιες πληροφορίες από το υφιστάμενο σχέδιο, να παρεμβαίνει  πριν από την τέλεση του πλειστηριασμού, θα μπλοκάρει αναγκαστικές εκτελέσεις και άρα το «ξεμπρόστιασμα» των στρατηγικών κακοπληρωτών.  

Επίσης οι θεσμοί και οι τράπεζες σε σχέση με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς παρέμβασης φέρονται να επιμένουν να ζητούν να πληρώνει με όποιο τρόπο μπορεί,  ο οιοσδήποτε καταφεύγει σε αυτές τις διαδικασίες για την πλήρη διαγραφή των υπολοίπων χρεών, ακόμη και μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. 

Διαφωνίες υπάρχουν και για όσους έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω πανδημίας με τους θεσμούς να θέλουν η περίμετρος προστασίας να είναι περιορισμένη και να μπουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη στήριξή τους. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών που είναι σε γνώση των θεσμών περίπου 300- 330 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Μάλιστα σχετική επεξεργασία αναμένεται να γίνει σήμερα για το όλο αυτό θέμα.

Πάντως η κυβέρνηση  προσπαθεί να τρέξει και να λειτουργήσει από τον Ιούλιο ως το τέλος του έτους ένα σχήμα επιδότησης των δόσεων δανείων, που συνδέονται με την α΄κατοικία, όχι μόνο “κόκκινων” αλλά και ενήμερων δανειοληπτών, οι οποίοι  επλήγησαν από την πανδημία.

Συνεπώς, ο Ιούλιος αναμένεται «καυτός» για τα παραπάνω θέματα.

Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί βέβαια κατά την επόμενη αξιολόγηση, Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα για την ύφεση, το δημοσιονομικό πλήγμα λόγω κορονοϊού και το όφελος της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος-  Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.