ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα κρίνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας

08:52 - 13 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Σήμερα κρίνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας
Στις επαφές που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών, φαίνεται πως θα κριθεί το μέλλον του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς και η επίλυση των διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα-γέφυρα κυριάρχησε στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ανάμεσα στους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών και τους επικεφαλής των θεσμών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα ρευστότητας, το «πάγωμα» των δόσεων για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία των «κόκκινων δανείων» μετά τη λήξη του «παγώματος».

Το πρόγραμμα-γέφυρα

Το πρόγραμμα-γέφυρα αναμένεται να καλύψει για εννιά μήνες τους τόκους των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά πλήττονται από την κρίση. Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί το κατά πόσον η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου θα καλύψει όλα τα πληττόμενα νοικοκυριά ή μόνο συγκεκριμένες ευάλωτες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως της αξίας της προστατευόμενης κατοικίας και θα καλύψει 330.000 νοικοκυριά. Υπάρχει πρόβλεψη για κλιμάκωση της επιδότησης ανάλογα, αφενός με την κατάσταση κάθε δανείου και αφετέρου, ως ποσοστό επιβράβευσης της συνέπειας. Ειδικότερα, η επιδότηση θα μπορεί να φθάσει έως και το 90% για όσους ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου τους μέχρι το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.

Η επιδότηση θα έχει διάρκεια 9 μήνες και θα μειώνεται ανά τρίμηνο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος

Σχετικά με το νέο πτωχευτικό νόμο, κύριο σημείο τριβής μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και θεσμών, αποτελεί η φυσιογνωμία του νέου φορέα που θα αναλάβει να αγοράζει τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν σε υποθήκη μη εξυπηρετούμενων δανείων την πρώτη τους κατοικία. Οι θεσμοί ζητούν αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του φορέα, ώστε να μη μετατραπεί σε καταφύγιο όσων αρνούνται να εξοφλήσουν το δάνειο τους.

Ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας, αφορά τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η δυνατότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ματαιώνει, καθυστερεί ή αναβάλλει το δικαίωμα του εμπραγμάτως ασφαλισμένου δανειστή να επισπεύδει αναγκαστική εκτέλεση.

Σε σχέση με τις προϋποθέσεις για την κήρυξη ενός φυσικού προσώπου σε πτώχευση, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει το 40% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του. Οι τράπεζες θεωρούν χαμηλό το 40% και εισηγούνται την αύξηση του στο 60%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.