ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μενού» της στήριξης των ΜμΕ μπαίνουν οι επιχορηγήσεις

12:36 - 13 Οκτ 2020 | Οικονομία
Στο «μενού» της στήριξης των ΜμΕ μπαίνουν οι επιχορηγήσεις
Ανοικτή αφήνει τη δυνατότητα μετατροπής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή, με σχετική υπουργική απόφαση το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, επιχειρήσεις με τζίρο που μειώθηκε κατά 70% αλλά και όσοι απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και κράτησαν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας, έχουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος του κρατικού δανείου, που θα πάρουν μέσα από το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα παρέχεται δυνατότητα:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης του προηγούμενου εδαφίου, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας.

Στο μεταξύ με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται και πάλι τον Νοέμβριο ένας νέος γύρος, ο τέταρτος, της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Η πλέον ουσιαστική αυτή στήριξη της επιχειρηματικότητας των ΜμΕ, μάλιστα θα έχει - ενδεχομένως το 50%- χρηματοροές σε μορφές επιχορηγήσεων, δηλαδή όχι δάνεια και νέα κριτήρια που ενδεχομένως δε θα μοιάζουν με τα προηγούμενα όπως πχ διατήρηση θέσεων εργασίας.

Κύρια στόχευση θα είναι οι πληγείσες επιχειρήσεις, από τον Ιανό, αλλά και από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Επίσης εξετάζεται και η ένταξη επιχειρήσεων από τον πολιτισμό, τις  μεταφορές και τον τουρισμό. Ειδικά για τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν δε θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.