ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας-ΕΚΤ: Να επιδείξει προσοχή στις αποφάσεις της για τον πληθωρισμό

13:37 - 01 Σεπ 2021 | Οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ερμηνεύσει υπερβολικά την άνοδο του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη καθώς ετοιμάζεται για μια πολιτική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία», τόνισε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν ετησίως κατά 3% τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο σε μια δεκαετία και περισσότερο από το 2% που σκοπεύει να επιτύχει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα. Με την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι εκθέτουν τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό», υπογράμμισε. «Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Αντίθετα με τον κ. Στουρνάρα, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann ζητούν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το δ’ τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο δήλωσαν σε διαφορετικές συνεντεύξεις τους την Τρίτη (1/9) ότι το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της Τράπεζας λόγω της πανδημίας θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.