ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί αυξάνονται οι τιμές σε ρεύμα, καφέ και ψωμί Κύριο

21:59 - 04 Σεπ 2021 | Οικονομία
Γιατί αυξάνονται οι τιμές σε ρεύμα, καφέ και ψωμί
Τσουνάμι ανατιμήσεων αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρουσιαστεί σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, ο καφές αλλά και το ρεύμα.

Το ράλι των τιμών βέβαια αναμένεται να βάλει φωτιά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Ο καφές για παράδειγμα θα γίνει... απλησίαστος και αναμένεται να πωλείται από 2 ακόμη και στα 5 ευρώ.

Επίσης, ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Η τιμή του ψωμιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50%  λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Μέτρα για την ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ακρίβειας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ώστε να ανακοινωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο από τον πρωθυπουργό στην ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος των εξαγγελιών θα είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και ενώ οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης είναι ήδη αισθητές στην τσέπη των καταναλωτών.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές

Σειρά παραμέτρων οδηγεί στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, με κυριότερη την άνοδο του μεταφορικού κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο συμπαρασύρει τις αξίες σχεδόν όλων των αγαθών.

Τους τελευταίους τρεις – τέσσερις μήνες το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί πολύ.

Επιπλέον, αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών, διότι μετά την καραντίνα και την πρόοδο των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε μια άνοδος της ζήτησης προϊόντων.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις όπως σε αυτή του καφέ, ο καιρός και η ξηρασία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές.

Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων είναι λογικές, αλλά στο μέλλον αναμένεται να ξεφύγουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.