ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Απεξάρτηση» εργαζομένων και επιχειρήσεων από το κράτος εντός 2022

14:50 - 30 Σεπ 2021 | Οικονομία
Κομισιόν: «Απεξάρτηση» εργαζομένων και επιχειρήσεων από το κράτος εντός 2022
«Απεξάρτηση» εργαζομένων και επιχειρήσεων από το κράτος θέλει εντός του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να προχωρά με επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες συζητούν την επόμενη ημέρα. Η ΕΚΤ έκανε την αρχή ανακοινώνοντας το tapering από το τέλος του έτους και πλέον παίρνει σειρά η Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει μέτρα στήριξης ύψους 3 τρισ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αυτό έγινε φυσικά με τις... ευλογίες των θεσμών της ΕΕ, οι οποίοι, όμως, θέλουν τώρα να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία.

Άλλωστε, εκτιμούν πως έχει σχεδόν διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη των κρατών, ενώ φυσικά έχει δρομολογηθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκταμιεύσει πολλά κονδύλια στα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό η Μαργκρέτε Φεστάγκερ, αρμόδια Επίτροπος για τις κρατικές ενισχύσεις, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν «μία προοδευτική απόσυρση των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν επί κρίσης», κάτι που θα τερματίσει κάποια προγράμματα έως τις 30 Ιουνίου. 

«Βλέπουμε επιτέλους φως στο τούνελ, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει δυναμικά» ανέφερε σε δήλωσή της μέσω email στο Bloomberg. Πρόσθεσε δε ότι η απόσυρση των μέτρων θα συνοδευθεί από μέτρα για την τόνωση και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες στη φάση της ανάκαμψης θα αναπληρώσουν την κρατική βοήθεια. 

Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι κάποιου είδους στήριξης μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για μεγαλύτερο διάστημα, όπως για παράδειγμα μέτρα που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες και τείνουν να στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό. 

Η συζήτηση αυτή αφορά, ασφαλώς άμεσα και την Ελλάδα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και φυσικά θα πρέπει να έχει έντονη παρουσία στις συνομιλίες για την επόμενη μέρα. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών στέλνουν το... μήνυμα πως η χώρα μας έχει στηρίξει μεν επιχειρήσεις και πολίτες, αλλά με σύνεση και πως δεν έχει ξεφύγει δημοσιονομικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.