ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Eπιστρατεύει μέτρα για επιχειρήσεις- νοικοκυριά- «Aνάχωμα» στην ενεργειακή ακρίβεια

12:50 - 08 Νοε 2021 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Eπιστρατεύει μέτρα για επιχειρήσεις- νοικοκυριά- «Aνάχωμα» στην ενεργειακή ακρίβεια
Επιπλέον μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «επιστρατεύει» η κυβέρνηση για να προλάβει τις εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού την Τετάρτη. Έτσι επισπεύδει το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης, ενώ αναμένει το τι θα γίνει για το θέμα της ενέργειας στο σημερινό Eurogroup.
Παράλληλα εξετάζει την προώθηση μέτρων στήριξης για για τους καταναλωτές μέσης τάσης, πέρα από αυτούς της χαμηλής τάσης μέσα από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ.

Έτσι, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα «τρέξει» το μέτρο αναβολής πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, των ποσών που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσης τάσης για τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δε λύνει το θέμα αλλά απλά διευκολύνει κάπως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναβάλλοντας κάποιες πληρωμές σε βάθος χρόνου, κάτι που έχει προτείνει στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο μέτρο εξετάζεται και για τους ευάλωτους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά που εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Βέβαια εάν «περπατήσει» η ιδέα αυτή θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα που αυτόματα προκύπτει για τους Διαχειριστές, που θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται. Στο τραπέζι γι' αυτό το ζήτημα έχει μπει η ύπαρξη μιας μορφής εγγυήσεων από το κράτος ώστε να μην κινδυνεύσει η ρευστότητα των διαχειριστών.

Δεσμεύσεις Σκρέκα

Στο μεταξύ μιλώντας την Κυριακή το πρωί το MEGA, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε νέο πακέτο ενισχύσεων για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης.

Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές».

«Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

«Μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό, με μέση κατανάλωση, καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Η ΔΕΗ επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Η τελευταία υπουργική απόφαση αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται. Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

«Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

Οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η  μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επίσης η  τιμή του πετρελαίου κινείται στα επίπεδα των 83 δολαρίων, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν λίγο παραπάνω από τα 40 δολάρια και στις αρχές του 2021 περίπου στα 51 δολάρια. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα επίπεδα των 73 ευρώ, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 ήταν μόλις 14 ευρώ κιαι στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 λίγο πιο κάτω από τα 19 ευρώ.

Στο φόντο αυτό αναμένεται στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου να έχει πληρωθεί η μεγάλη μάζα των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης που θεωρητικά θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.  Βέβαια  άγνωστο μένει τα ποιοι θα επωφεληθούν πραγματικά καθώς ναι μεν το 55% των νοικοκυριών έχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου, ωστόσο λόγω τιμών εδώ και χρόνια, χιλιάδες νοικοκυριά απενεργοποίησν τα καλοριφέρ λόγω κόστους

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 08 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.