ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανδημία: H ετήσια αξιολόγηση της Ελλάδας στο δείκτη του Bloomberg

18:28 - 25 Νοε 2021 | Οικονομία
Πανδημία: H ετήσια αξιολόγηση της Ελλάδας στο δείκτη του Bloomberg
Επί ένα χρόνο το Bloomberg μέσα από τον δείκτη του Covid Resilience Ranking παρακολουθεί τα καλύτερα και χειρότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δείκτης καταρτίζεται με βάση 12 κριτήρια, μεταξύ αυτών τον έλεγχο των κρουσμάτων, την ποιότητα του συστήματος υγείας, την εμβολιαστική κάλυψη, τη θνητότητα και την πρόοδο προς την επανεκκίνηση των ταξιδιών και την άρση ταξιδιωτικών περιορισμών. Καλύπτει δε τις 53 χώρες με το υψηλότερο ΑΕΠ.

Αποτιμώντας τα στοιχεία 12 μηνών, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ένα στοιχείο είναι ξεκάθαρο: η προηγούμενη πορεία δεν εγγυάται τη μελλοντική, την επιτυχία δηλαδή ή την αποτυχία. Κάποιες χώρες δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ άλλες κατάφεραν, παρότι χτυπήθηκαν κάποια στιγμή σκληρά, να αντιστρέψουν την κατάσταση. Κάποιες άλλες ξεκίνησαν ενθαρρυντικά, αλλά στη συνέχεια δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Βέλγιο, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Τσεχία και η Πολωνία έχουν χειρότερη αξιολόγηση.

Καθώς βρισκόμαστε σε ένα ακόμα σημείο καμπής, με τα lockdown να επιστρέφουν σε κάποιες χώρες και  να δημιουργούνται προσδοκίες ότι με τα χάπια κατά της Covid θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η βαριά νόσηση, το Bloomberg ανέλυσε τα συνολικά στοιχεία της τελευταίας χρονιάς, αναζητώντας τις χώρες που τα πήγαν συνολικά καλύτερα στην επιστροφή στην κανονικότητα και τον απόλυτο δείκτη: την αποφυγή θανάτων.

Ελάχιστες ήταν οι χώρες που αποδείχθηκαν οι πλέον συνεπείς στην πορεία του χρόνου, δεν έπεσαν δηλαδή ποτέ κάτω από τον μέσο όρο. Πρόκειται για τις Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία από την Ευρώπη και τις Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς, Νότια Κορέα και Ελβετία.

Ισχυρά συστήματα υγείας και κοινωνική συνοχή είναι κοινοί παρονομαστές στα παραπάνω κράτη, όπως και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και η διάθεση των κατοίκων να ακολουθήσουν τους κανόνες που υιοθετήθηκαν. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι οικονομικά ισχυρές σήμαινε ότι ήταν σε θέση να αποκτήσουν γρήγορα σημαντικές ποσότητες εμβολίων.

Στον αντίποδα βρίσκονται Αργεντινή, Ιράν, Μεξικό, Βραζιλία, Περού, Πολωνία, Νιγηρία, Πακιστάν και Νότια Αφρική. Κάθε μια από αυτές δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί πάνω από τον μέσο όρο, ενώ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές ήταν βαρύ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.