ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια- Ακρίβεια: Νέος γύρος μέτρων για νοικοκυριά - επιχειρήσεις

09:11 - 07 Ιαν 2022 | Οικονομία
Ενέργεια- Ακρίβεια: Νέος γύρος μέτρων για νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη διαμορφώνεται για σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα 229,27 ευρώ/MWh με αύξηση 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα με τη Γαλλία να είναι στα 215,92 ευρώ/MWh, τη Γερμανία στα 167,18 ευρώ/MWh, την Πολωνία στα 130,23 ευρώ/MWh, τη Βουλγαρία στα 187,36 ευρώ/MWh και στη Σερβία στα 197,66 ευρώ/MWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,7%, το φυσικό αέριο 34,7% τα υδροηλεκτρικά 21% οι εισαγωγές 10,8% και οι ανανεώσιμες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο18,9%.

Οι ανακοινώσεις

Στο φόντο αυτό γίνονται οι ανακοινώσεις στις 12.00 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξουν νέες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 70-80% των νοικοκυριών θα καλυφθούν. Ουσιαστικά στην περίμετρο ενισχύσεων θα μπουν καταναλώσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, για τον Ιανουάριο, αλλά μόνο για τις κύριες κατοικίες. Επίσης αναμένεται και η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης με βάση τη μέση τιμή του ρεύματος, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο. 
 
Υπενθυμίζεται ότι τα νοικοκυριά είχαν έκπτωση σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και 40% το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η έκπτωση ανήλθε σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.
 
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναμένεται να δοθεί ένα σχετικό σήμα και πρόκειται τις επόμενες μέρες να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με το νομικό καθεστώς ώστε να προσκρούσει η όποια κίνηση στήριξης στο δίκαιο ανταγωνισμού.
 
Σε σχέση με τους πόρους στο πλάνο είναι η αξιοποίηση πέρα από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ με εκμετάλλευση υπερβάσεων αποζημιώσεις των «κλειδωμένων» Τιμών Αναφοράς για παλαιότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα μετά και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζεται και η επέκταση για το νέο έτος της επιδότησης για τους καταναλωτές. 

 Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια για  διαμόρφωση ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, με χρήση ειδικού αλγόριθμου και θα υπολόγιζε το ύψος της επιδότησης κατά περίπτωση, συναντά τεχνικές δυσκολίες.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:36 - 07 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.