ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και...χάρισμα επιστρεπτέας προκαταβολής στα κυβερνητικά πλάνα

12:02 - 04 Φεβ 2022 | Οικονομία
Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και...χάρισμα επιστρεπτέας προκαταβολής στα κυβερνητικά πλάνα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων άφησε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ακρίβεια αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για να ανακουφίσει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να ανεβαίνει το κόστος ζωής τους.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στην καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στους επαγγελματίες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ή ακόμα και να ακυρωθεί η υποχρέωση καταβολής της.

«Κάναμε μια γενναία παρέμβαση τον Σεπτέμβριο κουρεύοντας σημαντικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Σήμερα ισχύει αυτό που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή λέμε στους επαγγελματίες να μην πληρώσουν τώρα την -σημαντικά μειωμένη- επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά τον Ιούνιο. Δηλαδή δίνουμε ρευστότητα για έξι μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά και συνέχισε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης ή μη είσπραξης της επιστρεπτέας προκαταβολής:

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις (ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός) τους επόμενους μήνες, αλλά ναι, είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογείται», τόνισε.

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα και το πρόγραμμα Συνεργασία. Υλοποιούμε πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνέχιση του μέτρου της επιδότησης στο ρεύμα για το μήνα Φεβρουάριο ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στο 75% από 50% η επιχορήγηση για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:03 - 04 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.