ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα τριών ταχυτήτων: Εισοδηματικά όρια για βενζίνη, ακρίβεια-Επιδοτήσεις στην Ενέργεια

12:30 - 15 Μαρ 2022 | Οικονομία
Μέτρα τριών ταχυτήτων: Εισοδηματικά όρια για βενζίνη, ακρίβεια-Επιδοτήσεις στην Ενέργεια
Σε τρεις άξονες κινείται το νέο πακέτο μέτρων, που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση ως... αντίδοτο στην ακρίβεια.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι την Πέμπτη (17/3) και θα αφορούν κυρίως την ενεργειακή κρίση, ενώ θα υπάρξει και ένα «Δώρο Πάσχα» για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα αφορούν βασικά τρεις πυλώνες. Τις τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο, τις τιμές πετρελαίου- βενζίνης, αλλά και την ενίσχυση των πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα και των ανέργων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας συνοπτικά τα μέτρα είπε τα εξής:

- Θα υπάρξει συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου

- Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας

- Και παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει βενζίνη ή πετρέλαιο στο όχημά του, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο μέτρο θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και μένει να δούμε πώς θα γίνεται η έκπτωση στα πρατήρια. Είτε οι πολίτες θα έχουν μέσω taxis κάποιο πιστοποιητικό ότι δικαιούνται την έκπτωση, είτε οι δικαιούχοι θα εισπράττουν κάποιο ποσό ως επιστροφή.

Αυτό μένει να αποσαφηνιστεί, όπως και το εισοδηματικό όριο, που συμφωνά με πηγές θα μπει στα 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.

Τιμές ενέργειας

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεσμεύεται πως θα καλύψουν τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο.  Το κύριο βάρος θα πέσει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών κι επιχειρήσεων.

Τέλος, για το επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους, τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ακριβές ποσό και αυτό αναμένεται να συμβεί ανάλογα με τους υπολογισμούς για την επιδότηση στα καύσιμα.

Το διαθέσιμο δημοσιονομικό μπάτζετ είναι συγκεκριμένο και το ένα μέτρο επηρεάζει άμεσα το άλλο. Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε πού θα βρεθεί τελικά η κατάλληλη ισορροπία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:33 - 15 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.