ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη δίνει δημοσιονομικό... αέρα- Η Ελλάδα «ζυγίζει» μέτρα

08:22 - 23 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Η Ευρώπη δίνει δημοσιονομικό... αέρα- Η Ελλάδα «ζυγίζει» μέτρα
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πιθανό να λάβουν απόφαση για ένα επιπλέον έτος δημοσιονομικής ευελιξίας, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν αύξηση του κόστους ενέργειας και τροφίμων.

Η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα παράταση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2023, ένα σχέδιο που έχει ευρεία υποστήριξη από τα μέλη του μπλοκ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μέλος του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εκφράζεται βέβαια ανοιχτά κατά της πρότασης. Το «φιλικό γεράκι», όπως περιέγραψε κάποτε τον εαυτό του ο Λίντνερ, θα φέρει την αντίθεσή του στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα και αύριο, αν και δεν είναι σε θέση να αλλάξει την απόφαση.

Έχει ληφθεί από τους Επιτρόπους Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του δεύτερου.

Στο Eurogroup οι υπουργοί θα συζητήσουν, πάντως, το νέο πλαίσιο, που ενδεχομένως να προβλέπει μία παραπάνω επιτήρηση των δαπανών, των ελλειμμάτων και του χρέους, σε χώρες όπως η Ελλάδα ή Ιταλία, με μεγάλα δημοσιονομικά ανοίγματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλες οι χώρες παίρνουν... αέρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Τις αποφάσεις αυτές περιμένει, άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση για να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια. Κάποιοι μάλλον τα συνδέουν και με τις επερχόμενες εκλογές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.