ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς πληρώνουν οι φορολογούμενοι Επιστρεπτέα, ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος

08:09 - 21 Ιουλ 2022 | Οικονομία
Πώς πληρώνουν οι φορολογούμενοι Επιστρεπτέα, ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος
Υπέρβαση των στόχων για κρατικά έσοδα βλέπει το οικονομικό επιτελείο αποδίδοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία και στις πληρωμές άμεσων φόρων, πέρα από την καλή πορεία του τουρισμού αλλά και τις υπεραποδόσεις των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού. “Η καλή πορεία εσόδων και οι πληρωμές στις Επιστρεπτέες ήταν ένα στοίχημα. Δεν μηδενίζω τις δυσκολίες αλλά να δουμε την πορεία των εσόδων. Όχι μέσα από τον πληθωρισμό και τουρισμό, αλλά μέσα από μια επιθυμία του πολίτη για μια φοροδοτική κουλτουρα συνέπειας” ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική συντροφιά κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την πορεία πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, το Φόρο Εισοδήματος και βέβαια τις πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Παράλληλα τόνισε ότι η διατήρηση του μομέντουμ στις πληρωμές δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική εκροή καταθέσεων το Μάιο, με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μόλις 200 εκατομμύρια ήταν η μείωση, όταν π.χ. ο ΕΝΦΙΑ είχε πληρωμές της τάξης του 1 δισεκ. μέχρι τώρα.

Σύμφωνα, έτσι, με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών καταγράφεται μια ικανοποιητική κουλτούρα πληρωμών που αποτυπώνεται ως εξης σε συγγκριμένες ροές κρατικών εσόδων:

·         Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου μέχρι την 29η Ιουλίου θα πρέπει, είτε να πληρωθεί η ρπω΄τη δόση, είτε εφάπαξ ο φόρος, έχουν ήδη πληρωθεί 523 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τα ως τώρα εκκαθαριστικά έχουν βεβαιωθεί για πληρωμή πρόσθετοι φόροι 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πριν λήξει η 1η από τις 8 μηνιαίες δόσεις, οι πολίτες εξόφλησαν ήδη το 30% από το φόρο εισοδήματος της χρονιάς.

·         Στο  φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφονται τα εξής: η βεβαίωση φόρου ως τώρα ανέρχεται στα 1,275 δισ και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποπληρώσει τα 188 εκατ. ευρώ. Εξόφλησαν δηλαδή το 15% των οφειλών τους, πριν καν λήξει η υποβολή δηλώσεων.

·         στον ΕΝΦΙΑ:  η βεβαίωση εφέτος ανήλθε είναι 2,265 δισ ευρώ και η είσπραξη έχει φτάσει ήδη στα 1,077 δισ. ευρώ. Παρά τις 10 δόσεις, ήδη το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει πληρωθεί και εισπραχθεί.

 Η Επιστρεπτέα

·         για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές: από συνόλου οφειλών 2,9 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 210.170 ΑΦΜ πλήρωσαν 241 εκατομμύρια.

Από τα ΑΦΜ αυτά, 71.590 επιχειρήσεις  (ή περίπου 1 στις 3) έχουν προπληρώσει εφάπαξ το σύνολο των οφειλών από Επιστρεπτέες και πέτυχαν έκπτωση 15%, διαγράφοντας συνολικά οφειλές 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών (55.000 ΑΦΜ) διέγραψαν ποσά μικρής αξίας, για βεβαιώσεις περίπου 100 μέχρι 500 ευρώ.  Ωστόσο υπάρχουν και τουλάχιστον 5 ΑΦΜ με  μεγάλες οφειλές ύψους 200.000- 300.000 ευρώ που πλήρωσαν με 15% έκπτωση. 

 Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.