ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fitch «βλέπει» ύφεση στην Ευρωζώνη-Ισχυρό «χτύπημα» σε Γερμανία, Ιταλία Κύριο

15:40 - 01 Σεπ 2022 | Οικονομία
Η Fitch «βλέπει» ύφεση στην Ευρωζώνη-Ισχυρό «χτύπημα» σε Γερμανία, Ιταλία
Ύφεση στην Ευρωζώνη το δεύτερο μισό του 2022 «βλέπει» η Fitch Ratings σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (1/9), ενώ εστιάζει στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου αναμένεται να δεχθεί μεγάλο χτύπημα και να επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.

«Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι τώρα πιθανή ως αποτέλεσμα της βαθύτερης κρίσης του φυσικού αερίου» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ενώ προσθέτει πως «ένα ολικό κλείσιμο της παροχής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει ως λογική βάση για τη δημιουργία μακροοικονομικών προβλέψεων για την Ευρωζώνη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα εκτίμηση της Fitch προβλέπει ότι το ΑΕΠ της περιοχής θα δεχθεί πλήγμα από 1,5% έως 2% το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει ο οίκος τον Ιούνιο, με τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3% και την ιταλική κατά 2%.

«Μια ύφεση στην Ευρωζώνη στο β’ εξάμηνο του 2022 είναι πιθανή, ενώ Γερμανία και Ιταλία αναμένεται να καταγράψουν ετήσια συρρίκνωση στο ΑΕΠ τους για το 2023» σημειώνει η Fitch.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στο ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου παρά τις πρόσφατες σημαντικές προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών της, κυρίως με LNG.

«Μια διακοπή των ροών θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ λόγω της περιορισμένης δυνατότητας για εύρεση σημαντικών ποσοτήτων αερίου από άλλες πηγές», σημειώνουν. Η Fitch τόνισε επίσης ότι εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ τους επόμενους μήνες, οι συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15 έως 20% βραχυπρόθεσμα.

Η Fitch εκτιμά μάλιστα ότι η διανομή μέσω δελτίου θα πολλαπλασίαζε τις οικονομικές αναταράξεις. Όπως εξηγεί, αν και μια διευρυμένη επιβολή δελτίου σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι αναπόφευκτη ακόμη και στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών, θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει επίσης ότι η ικανότητα της δημοσιονομικής πολιτικής να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τέλος, σύμφωνα με την Fitch, ο οικονομικός αντίκτυπος από το σοκ του φυσικού αερίου θα εξασθενίσει απότομα το 2024, καθώς θα έχουν προσαρμοστεί οι υποδομές παραγωγής και οι καταναλωτικές συνήθειες, σε συνδυασμό με τις νέες εγκαταστάσεις που θα έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:50 - 01 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.