ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης: Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις, πληρωμές- Τα εισοδηματικά κριτήρια Κύριο

13:14 - 17 Οκτ 2022 | Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις, πληρωμές- Τα εισοδηματικά κριτήρια
Το Νοέμβριο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, που μάλιστα θα προβλέπει για πρώτη φορά και την ενίσχυση για όσους αγοράζουν μπλε κηροζίνη για μια σειρά θερμαντικά σώματα. Ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο με ευρύτερα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες, η απόφαση που είναι στα σκαριά και αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τις επόμενες μέρες αναμένεται  να απλώσει ένα πιο ευρύ δίκτυ προστασίας στους πολίτες αλλά και να ενισχύσει τη στροφή από το φυσικό αέριο και το ρεύμα σε δράσεις θέρμανσης με πετρέλαιο.

Οι επιδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο ποσό επιδότησης, ειδικά για τις περιοχές εκείνες με πολλές "βαθμοημέρες" δηλαδή με μεγάλα διαστήματα χαμηλών θερμοκρασιών, πρόκειται να αυξηθεί στα 800 ευρώ από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το κατώτατο ποσό θα παραμείνει στα 100 ευρώ. Για όσους βάζουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης τα κατώτατα και ανώτατα ποσά διπλασιάζονται, στα 200 και 1.600 ευρώ αντίστοιχα.

Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της βάσης υπολογισμού του φετινού επιδόματος κατά 50 ευρώ, στα 350 ευρώ από 300 που ήταν πέρυσι.
 
Ουσιαστικά με βάση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης:
1. Οι παλιοί δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα για να αγοράσουν πετρέλαιο και συνεχίσουν με το ίδιο καύσιμο θα λάβουν αυξημένη ενίσχυση.
2. Όσοι πήραν πέρσι το επίδομα έχοντας καυστήρες με φυσικό αέριο και περάσουν στο πετρέλαιο θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.
 
Ειδικά και μόνο για τις 2 κατηγορίες των παλιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος. 
 
3. Για νέους δικαιούχους, δηλαδή όσους θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά  θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) αλλά θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα, μάλιστα,  με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).  
 
Αλλαγές επί τα βελτίω αναμένονται και  στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα. 
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 17 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.