ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P για Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το BB+ και το σταθερό outlook Κύριο

23:50 - 21 Οκτ 2022 | Οικονομία
S&P για Ελλάδα: Επιβεβαίωσε το BB+ και το σταθερό outlook
Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ+» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας αμετάβλητες σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής, θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο οίκος θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα εάν η οικονομία αποδυναμωθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμένει ή εάν η δημοσιονομική απόδοση επιδεινωθεί χειρότερα κάτω από τις προβλέψεις. Ωστόσο, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις εάν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Μετά από ένα ισχυρό 2022, ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί το 2023 σε ποσοστό κάτω του 2%, ενώ πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη «θολώνουν» τις προοπτικές.

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα επιβραδύνουν την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 σε λιγότερο από 2% έναντι εκτιμώμενου 5,8% το 2022» αναφέρει για τον πληθωρισμό ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: «Ο 12μηνος πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει από το υψηλό πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, ωθώντας τους μισθούς σε μικρή μόνο αύξηση (0,9% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2022) και αποδυναμώνοντας τη ζήτηση».

Η S&P προβλέπει πως οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2022 θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος σε περίπου 4,0% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021. «Παρόλο που πιστεύουμε ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο της για δημοσιονομικό ισοζύγιο, αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω, θέτοντας διακριτά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά» εκτιμά η S&P.

«Ως εκ τούτου, επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας στο “BB+/B”. Οι προοπτικές είναι σταθερές» τόνισε ο οίκος αξιολόγησης.

Το θετικό και το δυσμενές σενάριο

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας» σημειώνει η S&P και συμπληρώνει:

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας εάν η οικονομία αποδυναμωθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμένουμε ή εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις επιδεινωθούν σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις μας. Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εάν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 22 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.