ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tράπεζες: Το σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών- Παραδείγματα και προϋποθέσεις

09:55 - 15 Δεκ 2022 | Οικονομία
Tράπεζες: Το σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών- Παραδείγματα και προϋποθέσεις
Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των οφειλών τους.

Η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα πως "επί δύο ώρες μπινελικωνόμασταν" είναι ενδεικτική του κλίματος στις συναντήσεις με τους τραπεζίτες.

Η κυβέρνηση θεωρεί, πάντως, πως η τελική τους πρόταση μπορεί να μην είναι η ιδανική, αλλά είναι ικανοποιητική σε αυτή τη φάση.

Το "κούρεμα"

Ουσιαστικά, αυτό που πρότειναν οι τράπεζες και τελικά θα εφαρμοστεί είναι να "κουρευτεί" το 50% της προσαύξησης που προκύπτει σε κάθε δάνειο από την άνοδο των επιτοκίων. Βέβαια, θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα μπουν όλα τα δάνεια σε αυτή την ομπρέλα προστασίας.

Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της μηνιαίας δόσης από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

Για παράδειγμα, εάν η δόση ενός στεγαστικού ήταν 400 ευρώ και ύστερα από τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει φθάσει στα 500, η τράπεζα θα τη μειώσει στα 450 ευρώ. Θα μειώσει δηλαδή κατά 50% την αύξηση που προκύπτει από το αυξημένο επιτόκιο.

Μέ βάση ένα άλλο παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο που είχε πριν τον Ιούλιο του 2022 (όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων) μηναία δόση 560 ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου θα φτάσει στα 640 ευρώ, δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 80 ευρώ. Το δάνειο αυτό θα λάβει επιδότηση 40 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου και ισόποσα το πρόγραμμα. Εκτιμάται πως οι δικαιούχοι με βάση τα κριτήρια που θα μπουν, θα είναι περίπου 30.000.

Προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να πληροί μία σειρά από κριτήρια που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ευάλωτο. Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ενήμερος (να μην υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών). Σε διαφορετική περίπτωση η επιδότηση θα διακόπτεται, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό τι θα συμβεί με τα ποσά που καταβλήθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων

Για τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων, για τα οποία η κυβέρνηση επίσης πιέζει, οι τράπεζες αποφάσισαν να μην κινηθούν ομαδικά, αλλά κάθε τράπεζα μπορεί αν το αποφασίσει να προσφέρει στους πελάτες της κάποιες διορθώσεις. Άφησαν, πάντως, να εννοηθεί πως θα κάνουν τις παρεμβάσεις τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος - Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 15 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.