ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ποδαρικό» με αυξήσεις στα καύσιμα- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

12:25 - 04 Ιαν 2023 | Οικονομία
«Ποδαρικό» με αυξήσεις στα καύσιμα- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του 2023. Ωστόσο, αναμένεται αποκλιμάκωση αφού οι διεθνείς τιμές προβλέπεται να συγκρατηθούν, λόγω των επιφυλάξεων της αγοράς για συνέχιση της ύφεσης.

Για την ώρα, πάντως, όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,842 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,795 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,27 ευρώ το λίτρο.

Παράταση στις αιτήσεις επιδόματος, αλλά «ψαλίδι» στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Έως και τις 31/12 το πετρέλαιο θέρμανσης είχε τιμή χονδρικής 0,82 ευρώ ανά λίτρο και λιανική 1,13 ευρώ ανά λίτρο. Από την 1/1 διαμορφώθηκε στα 0,93 ευρώ ανα λίτρο τιμή χονδρικής και 1,27 ανά λίτρο τιμή λιανικής.

Η αυξηση κοντά στα δέκα λεπτά στην τιμή οφείλεται λόγω του κουρέματος στην επιδότηση, μετά και από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ΚΥΑ.

Τι προβλέπει η απόφαση

Το επίμαχο σημείο αναφέρει πως «η ισχύς της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 77/17-10-2022 (Β’5366) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης – Αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 76/13-10-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 5331), παρατείνεται από τη λήξη της για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, ήτοι έως και την 31η Μαρτίου 2023.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης».

Παράταση στις αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Παράταση πήρε και η προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα θέρμανσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης

Μετά τις εξαγγελίες της Κίνας για χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου με αποτέλεσμα και την αύξηση της τιμής του, ενώ αντίθετα πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, που φτάνει σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 04 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.