ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» μέχρι τον Οκτώβριο στο κύμα των ανατιμήσεων Κύριο

21:50 - 13 Αυγ 2023 | Οικονομία
«Φρένο» μέχρι τον Οκτώβριο στο κύμα των ανατιμήσεων
Στο μέτωπο της ακρίβειας, την «ανηφόρα» έχουν πάρει οι τιμές στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Η «μάχη» των τιμών των προϊόντων είναι καθημερινή για τους καταναλωτές.

Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές στα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν κατά 14,4%. Διψήφιο είναι και το ποσοστό αύξησης στις τιμές των κρεάτων με +10,9%. Με δυσκολία αγοράζουμε ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα λένε καταναλωτές στον Alpha.

Περιορίζεται η κατανάλωση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα λίτρο γάλα από 1,65 ευρώ ανά λίτρο που κόστιζε πέρυσι, σήμερα πωλείται 1,89 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, η φέτα το κιλό, που τον προηγούμενο Αύγουστο είχε έως 11 ευρώ το κιλό, τώρα κοστίζει έως και 14 ευρώ το κιλό.

Το μοσχάρι, το οποίο πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 12 ευρώ το κιλό, φέτος πωλείται 14, ακόμη και 15 ευρώ.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες ή μειώνουν τις ποσότητες, όπως λένε, για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, ενώ οι κρεοπώλες επισημαίνουν πως μετρούν μείωση στην κατανάλωση που υπερβαίνει το 20%.

Πάντως, μέχρι και τον Οκτώβριο οι κρεοπώλες εκτιμούν πως το «κύμα» των ανατιμήσεων δεν θα επηρεάσει τα δικά τους προϊόντα.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο πιστεύω θα υπάρχει μια “ησυχία” ως προς τις αυξήσεις. Είναι χρηματιστήριο πλέον το κρέας. Δεν ξέρουμε μετά τι θα γίνει. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πια», αναφέρει κρεοπώλης στον Alpha.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.