ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σαφείς προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ

13:14 - 28 Μαϊ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σαφείς προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πρόσφατο περιστατικό με τη Λευκορωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τις «κατακτήσεις» της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελέυθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης». 

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου και των διερευνητικών επαφών ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα επιμένει στην κρυστάλλινη θέση της, δηλαδή ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής προσέγγισης  με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. «Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό το κλίμα εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα οδηγήσει σε διάλογο για τις θαλασσιές ζώνες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. 

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η κοινοτική συμπαράσταση προς Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ιδίας της ΕΕ». 

Τόνισε ότι υπάρχει κοινή οπτική με τον κ. Μισέλ και για τη Λιβύη, σημειώνοντας πως πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων με ενεργοποίηση της Ένωσης που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές αναταράξεις. 

«Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στην Λευκορωσία. Καταφέραμε πολύ γρήγορα να πάρουμε αποφάσεις που έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.