ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα... ρήση Μητσοτάκη για εκλογές-Ο επόμενος Πρωθυπουργός και οι συνεργασίες

08:33 - 15 Ιουν 2022 | Πολιτική
Νέα... ρήση Μητσοτάκη για εκλογές-Ο επόμενος Πρωθυπουργός και οι συνεργασίες
Ένα μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τρίτης (14/6) στην ΕΡΤ ήταν αφιερωμένο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και στις συμμαχίες που θα μπορούσαν τελικά να προκύψουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά σε σχέση με τον χρόνο που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά χρησιμοποίησε μία... ρήση ανοιχτή για ερμηνείες.

«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «(μπορεί) να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».

Επίσης, πρόσθεσε: «Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος και γίνεται αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μου γίνεται ολοένα και πιο συχνά αυτό το ερώτημα. Κι εγώ θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Διπλές εκλογές και συμμαχίες

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν υπερβεί τον πήχη της αυτοδυναμίας (37%-38%) στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα χρειαστεί να γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επερχόμενες πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι «η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του που αντιμετωπίζουν «την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε η δική του κυβέρνηση και με βάση τον οποίο ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37 με 38%: «Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί”. Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει «σε κανένα υποθετικό σενάριο», όπως είπε, όταν ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί. 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αποκλείει συναίνεση του κόμματός του στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος: 

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. «Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα βεβαίως και Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας», σημείωσε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:59 - 15 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.