ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπει ο Μητσοτάκης τους Έλληνες βιομήχανους

19:28 - 23 Ιαν 2023 | Πολιτική
Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπει ο Μητσοτάκης τους Έλληνες βιομήχανους
Σε ευρωπαϊκές αποφάσεις παρέπεμψε τους Έλληνες βιομηχάνους που πρόσφατα ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/1), ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την επιστολή που του απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες βιομήχανοι και τοποθετήθηκε, λέγοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η κοινή επιστολή των Προέδρων των βιομηχανικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ είχε θέμα το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις του στις επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ζήτημα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αυτές της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολλή ενέργεια».

Πρόσθεσε, όμως, πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει άμεσα μέτρα, αλλά πρόσθεσε πως σκοπεύει να θέσει το θέμα σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερο, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνουν οι ΗΠΑ και φόβος ότι θα υπάρξει μετακίνηση βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα αγωνιστώ για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Εχω ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις, αυτές μπορούν να τις δώσουν οι ισχυρές χώρες», τόνισε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε ακόμα πως «ακούμε με προσοχή όσα μας λέει η βιομηχανία. Οσο αλλάζει το ενεργειακό μείγμα τόσο θα μπορεί να βρίσκει καλύτερες τιμές».

Θυμίζουμε πως οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου έχουν ζητήσει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όπως:

  • Αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους, για την ανταγωνιστική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη προβλεψιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου (ανάλογης άλλων χωρών της ΕΕ) και της επικαιροποίησης της επιδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Εξαίρεση διμερών συμβολαίων PPAs (Purchase Power Agreements) από το μηχανισμό αποζημίωσης (ΕΕΑΕΗ) καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις.
  • Επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs (Green Pool) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Διευκόλυνση επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, μέσα από δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, έγκριση κατά προτεραιότητα των αιτήσεων σύνδεσης, net metering και στην υψηλή τάση.
  • Άμεση αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ενέργειας, για καλύτερη ποιότητα στην ηλεκτροδότηση και διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για νέες συνδέσεις ΑΠΕ.
  • Σημαντικά κίνητρα για την υποστήριξη μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, ως απάντηση σε επενδυτικές πολιτικές άλλων χωρών, όπως το US Inflation Reduction Act.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.