ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π.Κόκκαλης: Χρειαζόμαστε μία αλλαγή παραδείγματος από το τρέχον οικονομικό μοντέλο

18:33 - 15 Ιουν 2023 | Πολιτική
Π.Κόκκαλης: Χρειαζόμαστε μία αλλαγή παραδείγματος από το τρέχον οικονομικό μοντέλο
Η Έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία αποτελεί την επισφράγιση μιας μακράς πορείας για να αποτελέσουν οι ΣΒΑ και η πορεία υλοποίησης τους τον πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ, με συνέπεια και μεθοδολογία.

Σε ένα πλαίσιο πολλαπλών κρίσεων διαρκείας, η Έκθεση με εισηγητή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη, αναδεικνύει τους ΣΒΑ σε μία μια ανεκτίμητη παγκόσμια γλώσσα παγκόσμιας αλληλεγγύης. Και το κάνει σε ένα συμφωνημένο και καθολικά εφαρμόσιμο, διαφανές και τεκμηριωμένο πλαίσιο πολιτικής για έναν κόσμο που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία όλων εντός των πλανητικών ορίων.

Η Έκθεση ψηφίστηκε έγκαιρα, ούτως ώστε να αποτελέσει την ευρωπαϊκή πυξίδα στην Σύνοδο Κορυφής για τους Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, στην κατεύθυνση ενός κατεπείγοντος μετασχηματισμού με στόχο την κοινωνική, την οικονομική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Η Έκθεση περιελάβανε, τόσο θεμελιώδεις αξίες, όπως το δικαίωμα στην πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό με όρους δημόσιου αγαθού, όσο και διεθνοποιημένα αιτήματα για την αναμόρφωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζα ώστε τα επιχειρησιακά τους μοντέλα να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσα από την προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής στην ομιλία του πριν την ψήφιση της Έκθεσης, 

«Οι Παγκόσμιοι Στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν τους φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους. Αυτή είναι η ίδια η ουσία της δέσμευσης πως ‘δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω’ που βρίσκεται στο επίκεντρο των Στόχων και φυσικά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον μόνιμο δομημένο διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν το έργο του Κοινού Κέντρου Ερευνών για Τοπικές και Περιφερειακές Εθελοντικές Ανασκοπήσεις.»

Ο Πέτρος Κόκκαλης έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον συνεισηγητή της Έκθεσης και πρώην επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Udo Bullmann, καθώς και όλους τους σκιώδεις εισηγητές και ευρωβουλευτές που όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν εποικοδομητικά στην προώθηση της υλοποίησης των ΣΒΑ.

«Η προθεσμία του 2030 πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος από το τρέχον οικονομικό μοντέλο και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε που διαιωνίζουν τις ανισότητες, την άνιση κατανομή του πλούτου και τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι SDG δείχνουν τον δρόμο.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.