ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαστεργίου: Σε 6 μήνες στο wallet άδεια κυκλοφορίας και διαβατήριο

13:48 - 31 Οκτ 2023 | Πολιτική
Παπαστεργίου: Σε 6 μήνες στο wallet άδεια κυκλοφορίας και διαβατήριο
Το πολύ σε έξι μήνες θα προστεθούν στο ψηφιακό wallet η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το διαβατήριο, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Όπως εξήγησε στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», «τα νομικά ζητήματα λύνουμε περισσότερο και όχι τα τεχνικά, τα τεχνικά είναι λυμένα».

Γενικότερα, για το νέο ψηφιακό wallet, είπε ότι «το καινούργιο wallet πλέον δημιουργείται ή δίνεται μια μικρή του καινούργια έκδοση αυτή που περιλαμβάνει τρεις νέες υπηρεσίες που έχει να κάνει με την κάρτα της ΔΥΠΑ, με τον δακτύλιο, τη νέα ταυτότητα και το δίπλωμα.

Σκοπός είναι το νέο wallet, και μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε τέτοιες υλοποιήσεις,  να είναι πλέον ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε εμάς και σε πολλές υπηρεσίες όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα». 

Έρχονται οι ηλεκτρονικές κλήσεις

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές κλήσεις και πότε θα ξεκινήσουν, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι «με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε διαδικασίες, ένα κομμάτι είναι και το κομμάτι των κλήσεων. Αν σας γράψουν στην εθνική οδό σήμερα η κλήση πληρώνεται στο ταμείο του δήμου στον οποίο ανήκει το κομμάτι αυτό της εθνικής οδού. Αν αυτός ο δήμος έχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες την πληρώνεται ψηφιακά, αν δεν έχει πρέπει να πάτε στο ταχυδρομείο. Αυτό πλέον είναι ένα πλάνο ενός ευρύτερου σχεδίου για ψηφιοποίηση και αυτών των διαδικασιών».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε 15 μέρες. «Σε 15 μέρες παρουσιάζουμε τη νέα έκδοση του gov.gr.  Το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι ότι πλέον με τις 1.600 plus  υπηρεσίες του gov.gr δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε ή ακόμα και αν ξέρουμε αν θα το βρούμε γιατί πλέον έχει μεγαλώσει πολύ ο κατάλογος των υπηρεσιών.  Δεν χρειάζεται πλέον  να ψάξουμε για οτιδήποτε  με ένα ψηφιακό βοηθό θα περιγράφουμε τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε και θα μας απαντά ο ψηφιακός βοηθός.

Σε 15 μέρες το παρουσιάζουμε ήδη είμαστε σε φάση που το έχουμε υλοποιήσει  και απλά το μοντέλο εκπαιδεύεται για να απαντά ακόμα πιο σωστά».  

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ερωτηθείς πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πυρκαγιές, απάντησε: «Η τεχνητή νοημοσύνη όπως μας απέδειξε στα πρώτα πιλοτικά που τρέξαμε μπορεί να δώσει πολύ άμεσες λύσεις. Αυτό το οποίο προχθές κάναμε στην Πεντέλη είναι ότι σε ένα ψηλό σημείο στήσαμε δύο διαφορετικές τεχνολογίες καμερών και μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό όπου ανάψαμε σε μια απόσταση έως 5 χιλιομέτρων κάποια καπνογόνα, τα συστήματα αυτά τα εντόπισαν με ακρίβεια. Εντόπισαν αν πρόκειται για καπνό από φωτιά ή για παράδειγμα σκόνη και μας έδωσαν και το στίγμα προκειμένου η Πυροσβεστική να κάνει τη δουλειά της.

Αυτό από μόνο είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο, από εδώ και πέρα πλέον πρέπει να δούμε κατά πόσα τα συστήματα αυτα αντέχουν στο χρόνο, υπάρχουν τα σημεία στα οποία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε και μάλιστα η σκέψη είναι να μην πάμε να στήσουμε καινούργιους πυλώνες  αλλά να πάμε σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήδη υπάρχουν σε κορυφές βουνών ή αναμεταδότες και εφόσον αυτά τα συστήματα, βάσει του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που έχει και την ευθύνη, είναι αξιόπιστα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους άμεσα να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία».

Ερωτηθείς αν θα έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, είπε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε μαζί με το αρμόδιο υπουργείο η άποψη μου είναι πως μπορούμε σε κάποιες περιοχές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες να τοποθετήσουμε με κάποιες fast track διαδικασίες μερικά συστήματα και βέβαια να τρέξει από εκεί και πέρα και ένας μεγαλύτερος διαγωνισμός για περισσότερα σημεία γιατί δεν είναι όλα τα συστήματα αυτά ιδιαίτερα ακριβά».  

Για το αν υπάρχουν αυτοί οι διαγωνισμοί στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, απάντησε: «Υπάρχουν, ήδη είχε γίνει πρόβλεψη από τον υπουργό, κ.Κικίλια, προκειμένου να εγκατασταθούνε. Εμείς στο τεχνικό κομμάτι δρούμε ως σύμβουλοι του υπουργείου εντοπίζουμε τέτοιες ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις και τις δοκιμάζουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά του υπουργείου να δει ποιες είναι αυτές που ταιριάζουν στις ανάγκες των ελληνικών πυρκαγιών και να ακολουθήσει τη διαδικασία που πρέπει».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανάλογα συστήματα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξήγησε: «Υπάρχουν για το κομμάτι των ποταμών. Για παράδειγμα ο συνδυασμός μετεωρολογικών σταθμών με σταθμούς που μετράνε τα ύψη των νερών στα ποτάμια μπορεί να μας δώσει αυτό το αποτέλεσμα. Ειδικά στη Θεσσαλία των πολλών ποταμών είναι διαφορετικό αν βρέχει ανατολικά ή δυτικά είναι διαφορετικές οι λεκάνες απορροής άρα με τέτοια συστήματα, με τεχνητή νοημοσύνη να μπορούμε να έχουμε πολύ πιο νωρίς ειδοποιήσεις για το αν πρέπει να εκκενώσουμε οικισμούς».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.