ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οπαδική βία: Αναβάθμιση των ποινικών ερευνών- «Κλειδί» ο ρόλος Φλωρίδη

09:30 - 12 Δεκ 2023 | Πολιτική
Οπαδική βία: Αναβάθμιση των ποινικών ερευνών- «Κλειδί» ο ρόλος Φλωρίδη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα επισκεφθούν την Τρίτη (12/12) την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να συντονίσει την έρευνα της Δικαιοσύνης και να ενώσει τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την οπαδική βία σε μία δικογραφία. Να εφαρμόσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ηχηρά μηνύματα Φλωρίδη στους ιδιοκτήτες

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης είπε πως όσα ανακοινώθηκαν "είναι μόνο η αρχή" και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να μπει τάξη στο χώρο του αθλητισμού.

Ο κ. Φλωρίδης στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην έρευνα της δικαιοσύνης που πρόκειται να ξεκινήσει και θα βασιστεί στο μοντέλο που στήθηκε η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Είναι συντεταγμένοι στρατοί. και πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο»., τόνισε.

Ο κ Φλωρίδης είπε επίσης πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για υποκίνηση βίας και είπε πως «η τοξικότητα δημιουργείται από δηλώσεις παραγόντων» και πρέπει να τιμωρηθεί.

Ο υπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους ιδιοκτήτες των ομάδων και είπε πως πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν για να προστατεύσουν το προϊόν.

Όσο δεν το κάνουν είπε πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες. Τόνισε χαρακτηριστικά πως γελιούνται όσοι νομίζουν πως είναι απλά μία απόφαση που θα διαρκέσει δύο μήνες και μετά όλα θα γίνουν όπως πριν.

"Όχι δύο μήνες, αλλά διακόσιους μήνες θα κρατήσουμε κλειστά τα γήπεδα, αν χρειαστεί", σημείωσε.

Κλείνοντας, έκανε έκκληση να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους, «η δικαιοσύνη αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ας κάνουν κι αυτοί που πρέπει τη δική τους».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματικές οργανώσεις με πρόγραμμα, σχέδιο και ιεραρχία», που πρέπει να εξαρθρωθούν.

Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε αίσθηση αναφερόμενος σε «οργανώσεις που βγάζουν και λεφτά και που έχουν υποστήριξη και από άλλους κύκλους», για πώληση ναρκωτικών από κυκλώματα χούλιγκανς, ενώ μίλησε και για όσους «προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση στους αφιονισμένους φιλάθλους ότι μπορούν να έχουν προστασία».  

Ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ακόμα ότι «θα προσκομίσουμε μια σειρά με στοιχεία για πρόσωπα»,  ενώ αναφέρθηκε επίσης σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που παραπέμπουν σε υποκίνηση βίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:56 - 12 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.