ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπλόκο» ΑΑΔΕ στις αποζημιώσεις ενοικίων σε 80.000 ιδιοκτήτες

09:25 - 17 Φεβ 2021 | Ακίνητα
«Μπλόκο» ΑΑΔΕ στις αποζημιώσεις ενοικίων σε 80.000 ιδιοκτήτες
Περίπου 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid μισθωμάτων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, χάνουν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια, καθώς μετά από τις 338.528 διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε μια σειρά από αιτίες που λειτούργησαν ως «κόφτης».

Μάλιστα η Αρχή αναμένεται να στείλει με προσωποποιημένο μήνυμα στο Taxisnet σχετική ενημέρωση.

Στα μηνύματα που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει ότι:

- «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ *** δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. ***(αφορά διαμέρισμα)***».

- «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ **** έκανε έναρξη στις 16/10/2020.» ***(αφορά επιχείρηση)***».

Με βάση πάντως τους ελέγχους:

■ Σε 45.783 δηλώσεις ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος.

■ Σε 28.981 δηλώσεις δεν υπήρξε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο.

■ Σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

■ Πολλές περιπτώσεις αφορούσαν υπεκμισθώσεις ακινήτων τις οποίες εντόπισε η υπηρεσία με αποτέλεσμα οι δηλώσεις Covid να απορριφθούν αυτόματα από το σύστημα.

■ Πολλές περιπτώσεις αφορούν ασυμφωνία στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης με τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid. Το ίδιο συνέβη και στις δηλώσεις Covid που απορρίφθηκαν επειδή σ’ αυτές αναγράφονταν αριθμοί τετραγωνικών μέτρων μικρότεροι ή μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που είχαν συμπληρωθεί στις δηλώσεις Ε9.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.