ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ): «Δώρον άδωρον» η παράταση της μεταβίβασης ακινήτων

16:03 - 10 Δεκ 2021 | Ακίνητα
Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ): «Δώρον άδωρον» η παράταση της μεταβίβασης ακινήτων
«Στις 31/12 λήγουν όλα μαζί. Λήγουν οι παλιές αντικειμενικές αξίες, λήγει η δυνατότητα του πιστοποιητικού μηχανικού και η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Όποιος δεν καταφέρει να φτιάξει συμβόλαιο και να το υπογράψει μέχρι την ημερομηνία εκείνη, πέφτει σε έναν λάκκο με λιοντάρια απίστευτο μετά την 1η Ιανουαρίου, αν δεν γίνει κάτι σοβαρό και σημαντικό και όχι ημίμετρα».

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς. Η κυβέρνηση πήρε ένα πάρα πολύ σωστό μέτρο, το αφορολόγητο των γονικών παροχών και των δωρεών προς τα εγγόνια, είπε ο κ. Παραδιάς, ωστόσο το μέτρο αυτό, συμπλήρωσε, συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες ζώνες της χώρας από την 1η Ιανουαρίου.

«Επίσης συμπίπτει με την παράταση που καταφέραμε να πάρουμε, της ισχύος της δυνατότητας μεταβίβασης με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι με την καινούρια ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, έναν καινούριο θεσμό άγνωστης γραφειοκρατικής εμπλοκής και αγνώστου κόστους. Την ίδια ώρα καταφέραμε, με παρέμβασή μας στο Υπ. Οικονομικών, να ανοίξουμε και την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ξανά, για να δηλωθούν και τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς πρόστιμο μέχρι 31/12».

Οι συμβολαιογράφοι κοιμούνται στα γραφεία τους

Παρά ταύτα, όμως οι συμβολαιογράφοι διώχνουν κόσμο γιατί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν προλάβει να εξυπηρετήσουν τον κάθε φάκελο και υπογραφεί συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς. «Ακούμε παράπονα από όλη την Ελλάδα, έχουμε συμβολαιογράφους που μπορεί να κοιμούνται και στα γραφεία τους για να προλάβουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

Η γραφειοκρατία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει μειωθεί σε έναν βαθμό, με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, αλλά δεν έχει μειωθεί η πιστοποιητικοκρατία, όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

«Τα πιστοποιητικά που ζητούνται εξακολουθούν να ζητούνται ανυποχώρητα. Καμιά υπηρεσία δεν κάνει πίσω, κανένα Υπουργείο, κανένας δήμος, κανένα κτηματολόγιο. Εμείς μετρήσαμε περίπου 20 πιστοποιητικά για όλες τις περιπτώσεις και έχουν και μια μαγική ιδιότητα, τα μισά από αυτά στο δίμηνο αυτοκαταργούνται. Θα πρέπει αυτός που το έβγαλε, αν δεν προλάβει να κάνει συμβόλαιο, να ξαναπάει στην ουρά να το ξαναβγάλει. Ποιος συμβολαιογράφος πατάει το κουμπί να στείλει δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτου αν δεν έχει όλα τα πιστοποιητικά ελεγμένα επάνω στο γραφείο του;» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Υπάρχει μια προφορική δήλωση του κ. Σταϊκούρα, που λέει ότι θα δοθεί μια παράταση ενός μηνός για την υπογραφή των συμβολαίων, σημείωσε ο κ. Παραδιάς. «Αλλά από την 1η του μηνός όλα τα πιστοποιητικά θα είναι άκυρα. Άρα το μόνο που θα κερδίσει κάποιος είναι τις αντικειμενικές αξίες. Αλλά από κει και πέρα, μπαίνοντας στον κύκλο της επανέκδοσης των πιστοποιητικών, κυρίως του πιστοποιητικού μηχανικού, που θα πρέπει να είναι πλέον ταυτότητα κτηρίου, είναι δώρον άδωρον. Εμείς λέμε να δοθεί μια παράταση 6 μηνών, για να μπορέσουν οι συμβολαιογράφοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με το υπάρχον καθεστώς. Το θέμα είναι τεράστιο και πρέπει να δοθεί μια λύση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση η ίδια που έδωσε το μέτρο αυτό του αφορολόγητου στην ουσία για τις γονικές παροχές και τις δωρεές μέχρι 700.000€, που καλύπτουν και την κατώτερη και την μεσαία τάξη, στην ουσία το μέτρο να ακυρωθεί, εξαιτίας του ότι όποιος δεν καταφέρει να κάνει συμβόλαιο αυτή την χρονιά, την επόμενη θα φτύσει αίμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.