ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τιμές ζώνης οι τελευταίες «αχαρτογράφητες» περιοχές–Τι αλλάζει στους φόρους

09:22 - 01 Φεβ 2022 | Ακίνητα
Σε τιμές ζώνης οι τελευταίες «αχαρτογράφητες» περιοχές–Τι αλλάζει στους φόρους
Νέα φορολογικά δεδομένα αναμένεται να φέρει σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία στις τελευταίες 2,167 περιοχές της χώρας, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο σχεδιασμός για ένταξή τους φέτος στη διαδικασία με τις τιμές ζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την ολοκλήρωση του εθνικού χάρτη με τις αντικειμενικές αξίες κι έτσι μέσα στο 2022 αναμένεται οι τελευταίες 2,167 περιοχές να ενταχθούν στο σύστημα προσδιορισμού με τις τιμές ζώνης. Πλέον, το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι το 2020, θα έχει περιουσίες που θα μπορούν να υπολογιστούν με αντικειμενικό τρόπο οι φορολογητέες αξίες.

Ανάμεσα, σε αυτές τις περιοχές, που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι και περιοχές στην Αττική με αγροτεμάχια, όπως π.χ. στα Τουρκοβούνια, στο Ψυχικό, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στην Ανατολική Αττική και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν ακίνητα σε περιοχές που δεν είχαν οριστεί τιμές ζώνης φορολογούνταν με βάση κατά προσέγγιση εκτίμηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Πλέον, η αποτύπωση μιας τιμής ζώνης αναμένεται να αυξήσει το λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αλλά και των άλλων φόρων, συνδεόμενων με τα ακίνητα (φόρος κληρονομιάς, μεταβιβάσεων κτλ) για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες και συνεπώς η ένταξη θα επιφέρει αυξήσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Εκτιμητές

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκτιμήσεων και υποβολής προτάσεων προς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτό και έτσι πλέον από το επόμενο όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου προβλέπεται μετά την αναθεώρηση – ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όλων των περιοχών της χώρας, η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές στη βάση δεδομένων και κριτηρίων.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.