ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικές καταστροφές: Κίνητρα και φοροαπαλλαγές για ιδιωτικές ασφαλίσεις κτιρίων

09:40 - 21 Φεβ 2023 | Ακίνητα
Φυσικές καταστροφές: Κίνητρα και φοροαπαλλαγές για ιδιωτικές ασφαλίσεις κτιρίων
Μπορεί να μην εξετάζεται η η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων για τις φυσικές καταστροφές, ωστόσο, με βάση κυβερνητικές πηγές αλλά και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, επί τάπητος είναι η επαναφορά φοροαπαλλαγών, φοροεκπτώσεων για τις δαπάνες που θα γίνονται για ασφαλίσεις κτιρίων.

“Στόχος είναι να διατηρήσουμε κρατική αρωγή αλλά και να δούμε και κίνητρα” ανέφερε, πάντως, αρμόδια πηγή που σημειώνοντας ότι τα κίνητρα θα έχουν καθολική ισχύ για περιοχές και πολίτες, σε αντίθεση με ό,τι είχε προταθεί πριν λίγα χρόνια και αφορούσε μόνο κάποιες περιοχές που έχουν υψηλό δείκτη κινδύνου. Κάτι βέβαια που δεν “περπάτησε” καθώς ήταν αντίθετο με την ίδια τη φιλοσοφία της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, που αντλεί κέρδη για να δίνει αποζημιώσεις από ασφαλίσεις που γίνονται “οριζόντια” και σε περιοχές που έχουν μειωμένο ρίσκο.  “Είμαστε σε συζητήσεις με αγορά, αυτή τη στιγμή είναι για κινητροδότηση και όχι υποχρεωτικότητα. Συχνά αλλάζουν τα δεδομένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από την αγορά. Προφανώς τα κίνητρα θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα και προφανώς εκεί που υπάρχει μεγαλύτερος κινδυνος θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον” εκτίμησε αρμόδια πηγή τονίζοντας από την αρχή της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας είναι υπό συζήτηση το πώς θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, δε, αυτά μπορούν να αξιοποιούν σχήματα ΣΔΙΤ για πιθανές αποζημιώσεις αλλά και βέβαια και φοροκίνητρα.

Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει καταθέσει σχετικό αίτημα για επαναφορά κινήτρων για την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας κάτι που είναι και πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς.

Όπως έχει επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, αξιοποιώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) για το 2017, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Με βάση, μάλιστα, μια υπόθεση εργασίας που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εάν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από το φόρο ασφαλίστρων και το φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία.

Η υφιστάμενη νομοθεσία

‘Ηδη, πάντως,  ένα πρώτο βήμα για την παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση του ιδιωτικού πυλώνα ασφάλισης έχει γίνει με τον 4797/2021. Με βάση το άρθρο 5 όσες οι επιχειρήσεις υφίστανται ζημιές και είναι ασφαλισμένες έχουν “ενισχυμένο” και συνδυαστικό πλέγμα προστασίας. Έτσι επιχορηγούνται από το κράτος για το ποσό της ζημίας, το οποίο δεν καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Επιπλέον, το ποσό της ζημίας που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Απάτες με τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές 

Με βάση πάντως τον απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο για τις αποζημιώσεις- επιχορηγήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, το πλαίσιο έχει βελτιωθεί και έχει επιφέρει μείωση των χρόνων αναμονής.

Επίσης ανέπτυξε, μέσω και των ψηφιακών διαδικασιών, δικλείδες ελέγχου κι έτσι κατά τις διασταυρώσεις, που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή από περιοχές της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις με παρανομίες.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν “τυμβωρύχοι” που προσπάθησαν να πάρουν αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου. Όπως, αναφέρεται,  υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, υποθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν στα “τυφλά”.  

Οι υποθέσεις, πάντως, αυτές πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και για άλλες περιπτώσεις. 
 
Οι αποζημιώσεις

Συνολικά, πάντως, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν: 

  • 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής. 

  • 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις. 

  • 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές. 

  • 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες. 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.