ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπαρκείς κατώτατοι μισθοί: Από τις 15 Νοεμβρίου 2024 και...βλέπουμε!

14:22 - 27 Οκτ 2022 | Εργασιακά
Eπαρκείς κατώτατοι μισθοί: Από τις 15 Νοεμβρίου 2024 και...βλέπουμε!
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024, έχουν περιθώριο οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά μέτρα συμμορφώνονται με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την καθιέρωση επαρκών κατώτατων μισθών, αναφέρει Ενημερωτικό Σημείωμα του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες!

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι, η μισθολογική πολιτική στην ΕΕ είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών παραδόσεων και νομικών πλαισίων, με αποτέλεσμα τα επίπεδα κατώτατου μισθού να αποκλίνουν σημαντικά και ν’ αφήνουν πολλούς εργαζόμενους απροστάτευτους.

Ενώ ο καθορισμός των κατώτατων μισθών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, η ΕΕ έχει υποστηρικτικό και συμπληρωματικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι τον Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία με στόχο τη βελτίωση της επάρκειας και την αύξηση της κάλυψης των κατώτατων μισθών, ενισχύοντας παράλληλα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως το κύριο μέσο για τη διασφάλιση δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν δρομολογεί νομοθετική δράση για την προστασία του κατώτατου μισθού, αφήνοντας τα κράτη μέλη να καθορίσουν τα συγκεκριμένα επίπεδα κατώτατου μισθού.

Οι διοργανικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 6 Ιουνίου 2022 με προσωρινή συμφωνία. Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 και το Συμβούλιο το ενέκρινε επίσημα στις 4 Οκτωβρίου 2022.

Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 2 έτη – έως τις 15 Νοεμβρίου 2024 – για να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά μέτρα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Το 9σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.