ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικές δηλώσεις: Κριτήριο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την υποβολή

15:17 - 18 Φεβ 2021 | Φορολογία
Φορολογικές δηλώσεις: Κριτήριο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την υποβολή
Για μετά το Πάσχα φαίνεται να πηγαίνει η διαδικασία ανοίγματος της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τότε θα έχει δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας επανεκκίνησης της οικονομίας που ακόμη παραμένει θολός.

Είναι προφανές ότι εν μέσω πανδημίας η φορολογική διοίκηση κρίνει ότι δεν πρέπει να υπενθυμίσει το άνοιγμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που γινόταν συνήθως το Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται στοιχεία από τις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να σταθμίσει πιθανή μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω αλλά και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία εισοδήματος θα αποσαφηνίσει πόσοι δικαιούνται μείωση στον ΕΝΦΙΑ λόγω κατακρήμνισης των εισοδημάτων τους. Επίσης θα φανεί και ο προσανατολισμός για μέτρα «παγώματος» του προσδιορισμού φόρου με βάση τα τεκμήρια, όπως και μια πιθανή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά και νέας μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Για τα τεκμήρια εξετάζεται πώς θα αποφύγουν χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Πιθανόν είναι να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα μη επιστρεπτέα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις το 2020.

Για την προκαταβολή φόρου οδηγός φαίνεται να είναι το τι συνέβη πέρυσι.

Δηλαδή:

- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 30%

- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 50%

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 70%

- Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 100%.

Να σημειωθεί πάντως ότι όλα θα κριθούν από το πόσο θα καθυστερήσει η έναρξη της οικονομίας και πάλι κάτι που εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.