• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:08 - 07 Μάι 2010

Citigroup: Ορατός ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης με haircut τουλάχιστον 30%!

Το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας απλά παρατείνει χρονικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία δεν αποφεύχθηκε ακόμη, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup. Σύμφωνα με την τράπεζα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μάλιστα με haircut κατέστη αναπόφευκτη όταν η Ευρωζώνη αποφάσισε να δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 300 ή 400 μονάδες πάνω από το επιτόκιο swap.          

Σύμφωνα με τη Citigroup, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει ή να προχωρήσει σε «εθελοντική» αναδιάρθρωση του χρέους της, επιμηκύνοντας τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα της επόμενης 5ετίας κατά τουλάχιστον 5 έτη. Η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει και haircut στο χρέος, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που θα λάβει από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Με βάση της παραπάνω υποθέσεις, η Citigroup προβλέπει haircut της τάξης του 30% ως πιθανότερο ενδεχόμενο, αν η αναδιάρθρωση γίνει σήμερα, γεγονός που θα μειώνει το ελληνικό χρέος στο 79% του ΑΕΠ, που ήταν και μέσος όρος της Ευρωζώνης το 2009. Αν η αναδιάρθρωση συμβεί αργότερα, το haircut θα είναι αναπόφευκτα μεγαλύτερο.

Ο οίκος τονίζει η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της- το οποίο σε 2-3 χρόνια θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ- μονο αν επιτύχει ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 3,7%, με δεδομένα ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ σφικτή.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα το 2013 θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από το 5% που κοστίζει σε επιτόκιο το υφιστάμενο χρέος και είτε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να σηκώσει καθόλου χρήματα από τις αγορές, είτε θα πρέπει να πείσει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προχωρήσει σε επέκταση του 3-ετούς μηχανισμού στήριξης, που δεν είναι ένα εφικτό σενάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/05/2010 - 12:57