• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:47 - 09 Σεπ 2011

Κύπρος: Προς σύναψη δανείου 2,5 δισ. από τη Ρωσία

Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να λάβει δάνειο 2,5 δισ. από τη Ρωσία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας.
«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», σημείωσε ο υπ.Οικ της Κύπρου, διευκρινίζοντας πως δεν έχει συμφωνηθεί το ακριβές ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα €2,5 δισ. αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες».

Σύμφωνα με τον κ.Καζαμία μένει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας.

Ο υπ.Οικ της Κύπρου δεσμεύτηκε πάντως ότι ανεξάρτητα από τη σύναψη του οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις προσπάθειες για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία αφορά πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.

Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5% αλλά και από την απόδοση του πενταετούς ομολόγου που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές με απόδοση κοντά στο 15,5%.

Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.