• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ανήσυχοι για την επόμενη μέρα οι επενδυτές
11:19 - 09 Φεβ 2015

Ανήσυχοι για την επόμενη μέρα οι επενδυτές

Με επιθετικές ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά χαρτιά ξεκίνησε η εβδομάδα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ την ίδια στιγμή νευρικότητα επικρατεί και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων όπου το τριετές bond ξεπερνά σε απόδοση το 19%.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου άνοιξαν με gap (χάσμα) που ξεπερνά και το 10%, παρασύροντας έπος ήταν αναμενόμενο και τα υπόλοιπα Blue Chips. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή των 760 μονάδων και ο FTSE ASE 25 διαπραγματεύεται στις 224 μονάδες, επιβεβαιώνοντας το σήμα της τεχνικής ανάλυσης για περιθώριο πτώσης προς τις 220 μονάδες.


Η εικόνα επηρεάζεται από τις εξελίξεις αναφορικά με την διαπραγμάτευσης του χρέους και το σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και είναι ενδεικτική της ανασφάλειας που επικρατεί στις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων για την επόμενη μέρα.


Επιπροσθέτως πρέπει να τονιστεί πως οι αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Κυβέρνησης έναντι των τραπεζών προκαλεί επιπλέον ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετήσει υπό άλλο επενδυτικό πλάνο.


Προφανώς η πορεία του ΧΑ είναι δευτερεύον θέμα για μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων και πρόκειται να διαπραγματευτεί από μειονεκτική θέση και με την πλευρά της ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ.


Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένδειξη της άποψης των αγορών που προεξοφλούν το σενάριο της σύγκρουσης έναντι εκείνου της συμβιβαστικής λύσης όχι μόνο στο κομμάτι του χρέους αλλά και της παροχής χρηματοδότησης-γέφυρας που ως ώρας τουλάχιστο φαίνετε να το απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

 

Α. Τάντουλος